Учен, държавник, знаменит дипломат. - мъжът с несравнимо влияние върху

...
Учен, държавник, знаменит дипломат. - мъжът с несравнимо влияние върху
Коментари Харесай

След кончината на Кисинджър: Как реагираха политиците?

Учен, общественик, популярен посланик. - мъжът с несравнимо въздействие върху външната политика на Съединени американски щати по време на администрацията на двама президенти. Десетилетия наред написа и дава съвещания, които оформят световната политика и бизнес.

 

Ето реакциите на гибелта на Хенри Кисинджър:

 

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ВЛАДИМИР ПУТИН:

 

" Името на Хенри Кисинджър е неразривно обвързвано с прагматичната външнополитическа линия, която преди време разреши да се реализира разведряване на интернационалното напрежение и да се реализиран най-важните съветско-американски съглашения, съдействали за укрепването на световната сигурност ".

 

" Много пъти имах опция персонално да поддържам връзка с този бездънен, невероятен човек и безспорно ще запазя най-хубав спомен за него ".

 

ИЗРАЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БЕНЯМИН НЕТАНЯХУ:

 

" Кисинджър бележи края на една ера, в която неговият голям разсъдък и дипломатически гений оформиха освен курса на американската външна политика, само че и оказаха надълбоко влияние на международната сцена "

.

" Имах привилегията да се срещна с доктор Кисинджър по многочислени мотиви, като последният от тях беше единствено преди два месеца в Ню Йорк. Всяка среща с него беше освен урок по дипломация, само че и майсторски клас по държавническо майсторство. Неговото схващане на сложността на интернационалните връзки и неповторимият му взор върху провокациите, пред които е изправен нашият свят, бяха несравними ".

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ШАРЛ МИШЕЛ:

 

" Изказвам най-дълбоки съболезнования на американския народ и на фамилията във връзка кончината на Хенри Кисинджър. Имах привилегията да се срещам с Хенри няколко пъти. Добър човек и ослепителен разум, който в продължение на 100 години определяше съдбините на някои от най-важните събития на века. Стратег с внимание към най-малкия подробност ".

 

ЯПОНСКИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ФУМИО КИШИДА:

 

" Бившият държавен секретар има огромен принос за районния мир и непоклатимост, в това число за нормализирането на дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Китай ".

 

" Аз самият имах привилегията да се срещам с него неведнъж още от млади години и съм придобил доста познания от него. Бих желал да изразя най-дълбокото си почитание към огромните му достижения. "

 

ГЕРМАНСКИЯТ КАНЦЛЕР ОЛАФ ШОЛЦ:

 

" Хенри Кисинджър оформя американската външна политика както малко на брой други. Неговият ангажимент към трансатлантическото другарство сред Съединени американски щати и Германия беше забележителен и той постоянно оставаше покрай немската си татковина. Светът загуби един популярен посланик ".

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА НА Европейски Съюз УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН:

 

" Стратегията на Хенри Кисинджър и отличните му дипломатически достижения образуваха международната политика през целия ХХ век. Влиянието и наследството му ще продължат да отекват и през XXI век ".

 

БРИТАНСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ДЕЙВИД КАМЕРЪН:

 

" Той беше популярен общественик и надълбоко почитан посланик, който доста ще ни липсва на международната сцена ", съобщи Камерън в ефира на X. " Дори на 100 години неговата мъдрост и мисъл проличаваха ".

 

БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА Съединени американски щати ДЖОРДЖ У. БУШ:

 

" С кончината на Хенри Кисинджър Америка изгуби един от най-надеждните и отличителни гласове в региона на външните работи. Отдавна се удивлявам на индивида, който бяга от нацистите като малко момче от еврейско семейство, а по-късно се бори с тях в армията на Съединените щати ".

 

" Когато по-късно той стана държавен секретар, назначението му като някогашен емигрант говореше що се касае за неговото, толкоз и за американското великолепие ".

 

" Работил е в администрациите на двама президенти и е бил консултант на доста други. Благодарен съм му за тези услуги и препоръки, само че най-вече съм му признателен за другарството ".

 

" На нас с Лора ще ни липсват неговата мъдрост, сексапил и комизъм. И постоянно ще бъдем признателни за приноса на Хенри Кисинджър ".

 

ПОСЛАНИКЪТ НА КИТАЙ В Съединени американски щати, съдебна икономическа експертиза ФЕНГ:

 

" Дълбоко шокиран и тъжен от новината за кончината на доктор Кисинджър на 100-годишна възраст. Изказвам най-дълбоки съболезнования на Нанси (съпругата на Кисинджър) и нейното семейство. Това е голяма загуба както за нашите страни, по този начин и за света. Историята ще помни с какво столетникът е съдействал за китайско-американските връзки и той постоянно ще остане жив в сърцата на китайския народ като най-ценен остарял другар ".

 

СИНДИ МАККЕЙН, АМЕРИКАНСКИ ДИПЛОМАТ И СЪПРУГА НА ПОКОЙНИЯ СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН:

 

" Хенри Кисинджър постоянно присъстваше в живота на починалия ми брачен партньор. Докато Джон беше военнопленник, а в по-късните години и като сенатор и общественик. На семейство Маккейн извънредно ще липсват неговото духовитост, сексапил и просветеност ".

 

УИНСТЪН ЛОРД, БИВШ ПОСЛАНИК НА Съединени американски щати В КИТАЙ И БИВШ СПЕЦИАЛЕН ПОМОЩНИК НА КИСИНДЖЪР В СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ:

 

" Светът загуби един неотклонен бранител на мира. Америка изгуби популярен бранител на националните ползи. Загубих безценен другар и ментор.

 

Хенри съчетаваше европейското възприятие за покруса и възприятието за вяра на американския преселник.

 

В продължение на повече от седем десетилетия той промени ролята на Америка в света, сплоти нацията по време на конституционна рецесия, сътвори визионерски томове, съветваше международни водачи и обогати националния и интернационалния дискурс ".

 

МАРТИН ИНДИК, БИВШ СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА Съединени американски щати ЗА ИЗРАЕЛСКО-ПАЛЕСТИНСКИТЕ ПРЕГОВОРИ И АВТОР НА " ГОСПОДАРЯТ НА ИГРАТА: ХЕНРИ КИСИНДЖЪР И ИЗКУСТВОТО НА ДИПЛОМАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ":

 

" Кисинджър беше човек на историята, само че също по този начин беше и студент по история, а познанията му по история, дълбокото му схващане, изключително на европейската история от 19-ти век, бяха в основата на целия му метод към света.

 

Той беше надълбоко песимистичен към тези, които биха се стремили да се опитат да реализират един кротичък свят. Той беше доста по-фокусиран върху установяването на ред, тъй като редът е по-надежден от мира.

 

Той беше песимистичен, че националните страни в миналото ще могат да прекратят споровете си, само че в случай че го създадат, това ще отнеме доста време, а в това време от голяма важност ще бъде редът в света, който ще облекчи споровете, ще понижи вероятността за война и ще сътвори условия, при които националните страни ще могат да се научат да позволяват разликите си, без да се стига до война.

 

Неговият метод беше доста закостенял и се основаваше на нуждата от баланс на силите на страната на тези, които ще поддържат реда, и против тези, които ще се опитат да го нарушат ".

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР