Учебната годиуна да започне от 1 или от 7 септември

...
Учебната годиуна да започне от 1 или от 7 септември
Коментари Харесай

МОН предлага учебната година да започва от 1 или 7 септември

Учебната годиуна да стартира от 1 или от 7 септември разисква Министерството на образованието и науката. Има и вид първият образователен ден да остане на 15 септември, само че с удължение за някои класове в летните месеци.
От просветното министерство прецизират, че сега българските деца учат минимум и почиват най-дълго спрямо други европейски страни.
Според първия вид началото на образователната година остава на 15 септември, а продължителността на образователното време се усилва с 10 образователни дни за учениците от I до VI клас, в това число.
Ако бъде признато това предложение, занятията на децата от I до III клас ще завършват на 15 юни, а на учениците от IV до VI клас – на 30 юни. За останалите випуски графикът не се трансформира.
Вторият вид планува образователната година да стартира на 7 септември за всички възпитаници, с изключение на за тези в спортните учебни заведения, като краят ѝ бъде продължен за учениците от I до VI клас по към този момент описания метод.
При такава обстановка ваканциите за всички възпитаници ще се усилят с пет дни и ще бъдат по-равномерно разпределени в границите на образователното време. МОН счита този вид за най-благоприятен.
Предложението в третия вид е началото на образователната година да бъде на 1 септември, а учениците от I до VI клас да учат 10 образователни дни повече през юни по към този момент описания метод. Тогава би имало 10 спомагателни образователни дни за почивка за всички възпитаници, които да се разпределят в границите на образователното време.
Учебната 2022-2023 година ще стартира на 15 септември, както до момента, без значение кой от препоръчаните разновидности бъде определен, оповестиха от МОН.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР