Участници в екипа от международни експерти по доклада, с който

...
Участници в екипа от международни експерти по доклада, с който
Коментари Харесай

Изпускането на вода от Фукушима зависи от спора между политиката и науката

Участници в екипа от интернационалните специалисти по отчета, с който се позволява изпускането на радиоактивна вода от централата " Фукушима " в Япония, може да са имали опасения.

Това съобщи ръководителят на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации и общоприет шеф на Международната атомна организация Рафаел Гроси, представен от Reuters.
Въпреки че приема тези възражения съществено, той добави, че " не може да изключи " опцията някои от тях да се управляват повече от политиката, в сравнение с от науката.

" Разбираме, че има политическа среда, която е напрегната. Геополитическите разделения са доста, доста мощни в наши дни, тъй че не можем да изключим тези неща ", добави той, представен от CNN.

Екипът по съставянето на отчета включва представители на 11 страни, в това число Китай.

В работната група, основана от МААЕ през 2021 година за обзор на сигурността на японския проект за освобождение на към 500 плувни басейна с олимпийски размери от централата, разрушена от цунами преди повече от десетилетие, влизат и членове от Аржентина, Австралия, Канада, Франция, Маршаловите острови, Южна Корея, Русия, Англия, Съединени американски щати и Виетнам.

В първото си изявление след публикуването на отчета, най-яростният критик на японския проект Рафаел Гроси съобщи, че никой от специалистите не е изразил опасения непосредствено пред него и не посочи по какъв начин е научил за казуса.

" Ние преглеждаме тази съществена политика повече от две години. Оценявахме я по отношение на... най-строгите стандарти, които съществуват. И сме изцяло сигурни в това, което споделяме, и в схемата, която сме предложили. ", добави той, представен от CNN.

Китайският държавен вестник Global Times заяви, че Лиу Сенлин, китайски специалист в техническата работна група на МААЕ, е отчаян от " прибързания " отчет и е споделил, че приносът на специалистите е бил стеснен и употребен единствено за информация.

Пекин разкритикува отчета на МААЕ, като съобщи, че органът не би трябвало да утвърждава проект, който основава опасности за морската екосистема и човешкото здраве, макар уверенията на Япония и МААЕ, че той ще има нищожно влияние върху околната среда.

Гроси съобщи, че отчетът на МААЕ не е равноценен на утвърждение на проекта и че Токио би трябвало да вземе окончателното решение за стартирането на водата, което би трябвало да стартира по-късно това лято.

" Ние не утвърждаваме проекта и не предлагаме това да бъде направено. Казваме, че той е в сходство със стандартите ", посочи Гроси.

" Ние не вземаме страна. Аз не съм на страната на Япония, на страната на Китай или на страната на Корея. Стандартите се ползват за всички по един и същи метод ", добави той.

" Когато човек посети Фукушима, е много впечатляващо, даже бих споделил злокобно, да огледа всички тези резервоари, повече от един милион тона вода, която съдържа радионуклеиди - представяйки си, че това ще бъде изхвърлено в океана.

Така че се появяват всевъзможни страхове и човек би трябвало да се отнесе съществено към тях, да ги адресира и изясни.

Ето за какво съм тук, с цел да изслушам всички, които добросъвестно имат въпроси, рецензии и въпросителни, и да им отговоря. ", сподели Гроси по време на среща с представители на рибарския бизнес в района, представен от CNN.
Японски публични лица се тормозят, че Китай, най-големият покупател на износа на морски блага, може да спре покупките на тези артикули, откакто Токио стартира изхвърлянето на водата, което се чака да отнеме до 40 години.

Преди водата да бъде изпусната в океана, Япония изясни, че тя ще бъде филтрирана, с цел да се отстранят множеството радиоактивни детайли като се изключи тритий - изотоп на водорода, който мъчно се отделя от водата.

След това пречистената вода ще бъде разредена до равнища, които са доста под интернационално утвърдените, споделя Япония.

В по-широк проект, бъдещето на нуклеарната енергетика като различен източник на сила зависи от триумфа на освобождението на Фукушима, уверен е Гроси.

Въпреки че в последно време се следи засилена паника в международен проект във връзка с нуклеарните централи - да вземем за пример за окупираната от Русия централа в Запорожие в Украйна - " казусът там е войната, казусът не е нуклеарната сила ", сподели Гроси.   " Ако има някакъв урок, който да е явен след повредата във Фукушима, то той е, че стандартите за нуклеарна сигурност би трябвало да се съблюдават до дъно. Ако направм това, вероятността да се случи това, което се случи във Фукушима, е извънредно дребна ", безапелационен е той.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР