Участието в мироопазващи мисии е много благородна задача, наподобяваща мисията

...
Участието в мироопазващи мисии е много благородна задача, наподобяваща мисията
Коментари Харесай

Златко Димитров: Участието в мироопазващи мисии е много благородна задача

" Участието в мироопазващи задачи е доста благородна задача, наподобяваща задачата на лекаря. Затова хората, които са се отдали на тази идея - миротворец в Организация на обединените нации, остават правилни до края на живота си ". Това сподели пред БНР дипломатът Златко Димитров по отношение на отбелязването на Международния ден на мироопазващите сили на Организация на обединените нации на 29-и май. 

В момента той е част от задачата на Организация на обединените нации в Централноафриканската република, която е от 2014-а година:

" Тази задача беше ситуирана в ЦАР, тъй като в продължение на години имаше цивилен спорове и демокрацията беше разрушена, институциите не работеха. Различни субрегионални и районни организации се опитваха да оказват помощ, само че не можаха. Затова се наложи краткотрайната администрация на ЦАР да се обърне с молба към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да разположи задача ". 

Дипломатът напомни, че първото присъединяване на България в задача на Организация на обединените нации по поддържане на мира е в Камбоджа през 1992-1993 година :

" Тази интервенция беше сполучлива, тъй като вследствие на разполагането на сини каски беше допустимо провеждането на избори в Камбоджа и установяването на демократична власт. След което интервенцията на Организация на обединените нации беше прекъсната и силите бяха изтеглени. За страдание бяха дадени жертви - 10 български военнослужещи починаха по време на тази мироопазваща интервенция. Това е съвсем 10% от общия брой на жертвите в Камбоджа на сини каски ".

Златко Димитров акцентира, че паметта на тези български миротворци се уважава, както се помни и уважава и починалият в задачата на Организация на обединените нации в Косово Валентин Куманов.  

Традиционно на този ден в Ню Йорк се поставя венец в памет на починалите в мироопазващи мисии на Организация на обединените нации.

" Участието на България в миротворчески задачи на Организация на обединените нации става все по-незабележимо .... Приносът в опазването на интернационалния мир и сигурност е един от критериите при избирането на непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. А последното участие на България там беше през 2002-2003 година. Нашата кандидатура беше отсрочена чак за 30-те години, по известие в печата - през 2038-а година. Въпросът е за какво толкоз дълъг интервал от време би трябвало да чакаме, с цел да може България да бъде определена още веднъж за променлив член на Съвета за сигурност на ООН. Може би една от аргументите е, че ние действително не участваме към този момент в интервенциите по поддържане на мира на Организация на обединените нации, което е за жалост, тъй като ние имаме опция ", разяснява дипломатът.

Интервюто на Деян Йотов със Златко Димитров в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР