Участието на биологични производители в промоционални програми на Европейския съюз

...
Участието на биологични производители в промоционални програми на Европейския съюз
Коментари Харесай

В Брюксел обсъждат диференцирана ставка по ДДС за биохраните

Участието на биологични производители в промоционални стратегии на Европейския съюз и в публични поръчки, както и новостите в данъчното законодателство разискаха биологичните посланици на страните членки в Брюксел през вчерашния ден. България беше представлявана от отрасловия заместник-министър и български биопосланик Георги Събев.

Промоционалните стратегии дават опция на производители в Европейски Съюз да усилят и подобрят видимостта си както в границите на Съюза, по този начин и в страни отвън него. Бюджетът за такива действия на Европейски Съюз за 2022 година е в размер на 175 млн. евро, като за биопродукти общият запас за финансова поддръжка е 50 млн. евро. Одобрените планове в бранша са 13, а общата стойност на декларираните суми по тях е надалеч по-малка от планувания бюджет от 50 млн. евро за биопродукти.

„ Притеснително е, че остава неусвоен запас, тъй като това значи, че или разпоредбите не са добре използвани за биосектора, или до производителите не доближава информация за тези промоционални благоприятни условия ”, разяснява измежду сътрудниците си заместник-министър Георги Събев.

Друга опция, която беше показана от представители на Европейската комисия на биологичните посланици беше обособено данъчно облагане за биологични артикули. „ Европейското законодателство разрешава това за избрани типове артикули, в това число хранителни, да се залага самостоятелен Данък добавена стойност. Нито една страна членка обаче не употребява тази опция. Нидерландия води начални полемики за въвеждането на самостоятелен Данък добавена стойност за биоплодове и зеленчуци, само че и там концепцията е на доста ранен стадий ”, показа след срещата Георги Събев.

Важна тематика от срещата на биологичните посланици беше и бъдещето на бранша в подтекста на Общата селскостопанска политика. Почти всички стратегически проекти на страните членки към този момент са утвърдени, а те имат наложителни зелени цели, в това число и ориентирани към увеличение на биологичното земеделие и по-конкретно био сертифицираните площи.

„ От параленост сред стратегическите проекти на 18 страни членки, която показа Европейската комисия, излиза наяве, че единствено България, Естония и Португалия дават подкрепяне по едно и също време за преход и за поддръжка на биологично земеделие и посредством еко-схеми, от интервенциите „ директни заплащания ”, и посредством интервенции от еквивалента на Програмата за развиване на селските региони в новия Стратегически проект. На територията на другите страни опциите са по-ограничителни ”, заключи Събев.

По време на срещата бяха показани юридически аспекти за включването на биологични артикули в публичните поръчки. Макар това да се преглежда като вид за увеличение на търсенето на биологични артикули, Европейска комисия не планува да предлага най-малък % за страните членки. Добрата вест за биосектора обаче е, че задаване на критерии продуктите да са биологични, не основава правна спънка, за разлика от други критерии за генезис, за които има тълкувания, че опонират на правилото за свободно придвижване на артикули в Европейски Съюз. Експерт от Дания показа, че включването на биохраните в публичните поръчки е едно допустимо решение, само че то не е задоволително. Необходимо е да има поредна политика, деен и структуриран Био Неправителствени организации бранш с потенциал и да се ползват настоящи пазарни ограничения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР