Уча турски - с този учебник са се сдобили сирийските

...
Уча турски - с този учебник са се сдобили сирийските
Коментари Харесай

Учебници, полицаи и дори поща - как Турция засилва влиянието си в Северна Сирия

Уча турски " - с този учебник са се сдобили сирийските деца, връщащи се на учебно заведение в северния град Ал Баб, който неотдавна бе освободен от турски бойци и сирийски бунтовници. Сега въздействието на Анкара там е очевидно – турски уроци, постове, служители на реда и поща, административни лица от Турция ръководят и лечебните заведения.

Анкара ускорява ролята си в стокилометровата линия земя, която съумя да овладее след осеммесечна интервенция. Целите ѝ бяха две – да изтласка " Ислямска страна " надалеч от границата си и да спре напредването на сирийските кюрдски отряди, които счита за опасност. Регионът е спокоен от месеци и в този момент Турция твърди, че желае да окуражи бежанците да се върнат. В същото време тя поддържа опозиционните групировки, които построяват личната си власт в контраст на президента Башар Асад.

 Учебници, служители на реда и даже поща - по какъв начин Турция ускорява въздействието си в Северна Сирия
© Reuters

" След като " Даеш " бяха прогонени, се върнахме ние. Градовете бяха унищожени ", споделя Мохамад Караз, шеф по образованието в Ал Баб. " Някои учебни заведения бяха изцяло сринати. Турските ни братя възвърнаха 10 учебни заведения, в едно от тях седим в този момент ", споделя той по време на изявление с " Ройтерс ". Институцията е кръстена на майор Бюлент ал Байрак, паднал в боевете за " Ал Баб ". " Арабите и турците са братя ", гласи графит на стената.

Според Караз там се преподава по сирийския образователен проект, само че с отстранена типичната за него арабска националистическа идеология. Решението да се добави и турски език било взето единомислещо от просветителните институции в района. Децата сред 6 и 9 години към този момент учат езика, а Анкара дава обещание, че дипломите им ще бъдат приети и зад границата и ще им разрешат да аплайват в турски университети.

 Учебници, служители на реда и даже поща - по какъв начин Турция ускорява въздействието си в Северна Сирия
© Reuters

Висш турски политик съобщи, че страната се пробва да " възстановява живота " в този район, който се намира североизточно от Алепо и стига до западния бряг на река Ефрат. Дамаск обаче от дълго време упреква Анкара, че има колониални упоритости в Северна Сирия. Първата страница на ливанския вестник " Акбар " в четвъртък обявяваше " Туркификация " на региона.

Анкара се бои от възходящата власт на сирийските кюрдски групировки, свързани с приетата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), която е с спор с турската власт. Навлизането на Турция в региона предотврати опцията сирийските кюрди да слеят два доминирани от техни бойци региона в Северна Сирия.

Около 7000 подготвени от Турция служители на реда работят в района, оповестява шефът на " Националните полицейски сили и сили за сигурност " Абдел Разак ал Лаз, който е дезертирал през 2012 година, с цел да се причисли към опозицията. " Всички желаят сигурност и непоклатимост, да виждат полиция през деня и нощем ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР