Убийството от САЩ на генерал Касем Сюлеймани, ръководителя на елитните

...
Убийството от САЩ на генерал Касем Сюлеймани, ръководителя на елитните
Коментари Харесай

Цената на петрола ще расте заедно с напрежението между САЩ и Иран

Убийството от Съединени американски щати на военачалник Касем Сюлеймани, ръководителя на елитните сили Ал-Кудс в Иран, сигурно ще получи отговор от страна на иранското държавно управление и/или неговата революционна армия и това несъмнено ще подвига цената на петрола, защото сортът Брент към този момент приближи до 70 $ за барел (159 литра) и евентуално скоро ще надмине 75 $, разяснява Майкъл Линч от електронната версия на сп. „ Форбс “

Има три вероятни риска за петролния пазар: На първо място е въпросът къде и по кое време ще отговорят иранците, по-специално дали това ще включва военни цели или цели на петролната индустрия, или и двете. Атака против петролната промишленост в района - да вземем за пример, против саудитската петролна зона Абкайк, против тръбопроводи и / или танкери - в действителност може да докара до срив на акциите, изключително в случай че Съединени американски щати не реагират, както след по-ранната офанзива на Акбайк (на 14 септември, когато отговорността поеха йеменските хути, само че Съединени американски щати хвърлиха виновността върху Иран - бел. ред.).

От друга страна, офанзивите против американски военни уреди и личен състав биха означавали ескалация на напрежението и усилване на страха на търговците на нефт от бъдещи офанзиви против промишлеността, които могат да нарушат доставките. По създание цената на петрола би съдържала висока награда за сигурност и ще остане такава за по-дълъг интервал, макар че евентуално ще се откри малко по-ниска от първичните равнища след паническия скок.

И до момента в който новината е доминирана от гибелта на Сюлеймани, не трябва да се не помни, че ударът умъртви и водача на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис, чиито бойци са упрекнати в неотдавнашни офанзиви против американските бази в Ирак. Това би могло да сътвори два казуса, първо, тъй като неговата милиция евентуално ще ускори офанзивите си против Съединени американски щати, което ще поддържа спора взривоопасен и ще заплашва да го разшири. Не наподобява евентуално милицията да нападна петролните съоръжения в Ирак, защото има изгоди от приходите от експорт на нефт, само че може да ги удари като подобаващ метод за напън върху държавното управление да предприеме стъпки за премахване на американските сили.

Другият проблем е, че нападението против съответни човешки цели на иракска земя, а не против военни бази на терористите, ще вбеси иракското държавно управление и това ще сътвори компликации за Съединени американски щати. Но и при този сюжет е малко евентуално е иракското държавно управление да предприеме дейности, които биха могли непосредствено повлияят на пазара на нефт. Той обаче ще стане още по-нестабилен вследствие на способността му да се оправи с вътрешните безредици, които евентуално ще зачестят.

Като цяло, даже в случай че не се случи нищо, директно засягащо производството на нефт, равнището на безредици и принуждение в Персийския залив ще бъде нараснало евентуално с месеци, а търговците на нефт постоянно реагират на вести за принуждение в сърцето на международната нефтена промишленост. Очаквайте повишението на цените да продължи седмици и месеци. Можете да се запасите с повече обувки.

Още за рецесията сред Съединени американски щати и Иран: ТУК

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР