Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса свали завесата, прикриваща действал с години

...
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса свали завесата, прикриваща действал с години
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите за казуса Мартин Божанов-Нотариуса: Падна завесата на действал с години задкулисен механизъм за влияние

" Убийството на Мартин Божанов- " Нотариуса " смъкна завесата, прикриваща работил с години подмолен механизъм за въздействие върху политическите и правосъдната власт, проникващ в адвокатурата, стопанската система и медиите и ориентиран към корист с държавната власт и на публичните запаси в частна изгода. "

Това се споделя в позиция на Асоциацията на прокурорите в България по отношение на разкритията по случая с Мартин Божанов, на уеб страницата на организацията

" В българската прокуратура работят почтени, съзнателни и ерудирани професиоаналисти, като институцията разполага с нужната подготовка, потенциал и нравствена резистентност, с цел да откри цялата истина при обективно, всестранно, цялостно и транспарантно следствие без ненужно закъснение ", безапелационни са от АПБ.

От там насочат апел към българските прокурори да  упражняват самоуверено и до дъно своите законови пълномощия, както в този проблем, по този начин и при всички други осъществени незаконни прояви, " с цел да дадем явен и съответен отговор като професионална общественост на корупционните прояви и незаконните въздействия върху страната, на която служим ".

Асоциацията на прокурорите в България застава зад всеки прокурор, който, облегнат на закона, брани българското общество и страна от този изключително неприветлив и изсмукващ ресурсите на нацията тип проведена престъпност, който краде бъдещето на децата ни, се показва в позицията.

Пълният текст на документа:

Убийството на Мартин Божанов-,,Нотариуса “ смъкна завесата, прикриваща работил с години подмолен механизъм за въздействие върху политическите и правосъдната власт, проникващ в адвокатурата, стопанската система и медиите и ориентиран към корист с държавната власт и на публичните запаси в частна изгода. Този циничен развой нанася дълготрайни вреди на публичното доверие в страната, медиите, професионални общности и бизнеса, вследствие на което  почтените хора  и съзнателните експерти в обособените системи са принудени да понасят репутационните вреди наред с нечестните.

Макар и към момента в развой на изясняване, оповестените все още обстоятелства дават задоволително съображение за извод, че проведената корупция заплашва правовия ред и публичната сигурност. Справянето с нея не е отговорност или в контрола единствено на една власт или институция, а изисква взаимни старания.

Досегашните палеативни подходи битката с сходни отблъскващи феномени, които  се изчерпват с автоматизирано опетняване на прокуратурата като универсално отговорна по дифолт, следва най- сетне да бъдат разобличени като непродуктивна, непрофесионална и непросветена форма на бягство от отговорност. Предварителното обявление на съмнение в прокуратурата или в друга институция освен не е кардинално и градивно, а способства за неефективността на институционалния отпор против престъпността. Последната пораства, до момента в който институциите спорят коя е по- отговорна в обстановка, в която от дълго време няма почтени. Ето за какво, изрично възразяваме и се противопоставяме на всички безпринципни опити за мятане на тиня върху институцията, която работи в отбрана на публичния интерес и на нечестните офанзиви във връзка с цели прокуратури.

Убедено твърдим, че в българската прокуратура работят почтени, съзнателни и ерудирани професиоаналисти, като институцията разполага с нужната подготовка, потенциал и нравствена резистентност, с цел да откри цялата истина при обективно, всестранно, цялостно и транспарантно следствие без ненужно закъснение.

Апелираме към всички честни жители, държавни чиновници, в това число народни представители, членове на държавното управление и органите на изпълнителната власт, магистрати и юристи, да спомагат на прокуратурата при осъществяване на пълномощията ѝ. Само задружното изпитание, в което и другите държавни институции, професионални общности и гражданското общество добросъвестно се включат, би могло да очертае пропуските и да помогне да се изчистят негативните практики, а лицата, които ги позволяват, да понесат отговорност.

Призоваваме българските прокурори да  упражняват самоуверено и до дъно своите законови пълномощия, както в този проблем, по този начин и при всички други осъществени незаконни прояви, с цел да дадем явен и съответен отговор като професионална общественост на корупционните прояви и незаконните въздействия върху страната, на която служим.

Асоциацията на прокурорите в България застава зад всеки прокурор, който, облегнат на закона, брани българското общество и страна от този изключително неприветлив и изсмукващ ресурсите на нацията тип проведена престъпност, който краде бъдещето на децата ни.

Колеги, колкото и доста дефекти да имат законите, с които работим, колкото и слаба поддръжка да получаваме от други институции и от обществото в този исторически миг, единствено ние имаме пълномощията и върху нас тежи отговорността да преследваме за осъществени закононарушения.

Тази борба е наша.

Нека я спечелим!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР