Убийствени сметки за отопление ще плащаме през наближаващата зима. Независимо

...
Убийствени сметки за отопление ще плащаме през наближаващата зима. Независимо
Коментари Харесай

Най-изгодната алтернатива за отопление е климатикът

Убийствени сметки за отопление ще плащаме през наближаващата зима. Независимо дали се отоплявате с парно, газ, дърва или ток разноските ще бъдат доста по-високи по отношение на предходната година. Например Софиянци ще заплащат за парно с 27% повече от предходната зима. Ако през предходната година сметка за парно е била 250 лева, в този момент ще бъде 320 лева, пише  " Труд ".

Отоплението с климатик и с парно ще излезе най-евтино, демонстрират калкулации на база сегашните цени на ток, парно, дърва, пропан-бутан, пелети и брикети. За отопление с парно на апартамент от 80 кв. м в София през някой от най-студените месеци, за който през предходната година сметката е била 320 лева, през идната зима семейството ще би трябвало да заплати 405 лева, или с 85 лева повече.

За отопление на същия апартамент с газ или дизелово гориво единствено за месец ще бъдат нужни над 1000 лева

Новата цена на парното влезе в действие от 1 юли 2022 година, когато цената на газа беше доста по-ниска. По принцип актуалната цена на парното би трябвало а важи до 1 юли 2023 година

Но от Асоциацията на топлофикационните сдружения към този момент обявиха, че от 1 януари е належащо ново повишаване на парното от най-малко 60% поради повишението на цените на газа.

Може да се наложи и двойно повишаване на цените на парното от 1 януари 2023 година, в случай че газът продължи да нараства, а държавното управление не отпусне обезщетения на топлофикационните сдружения.

Тогава сметките за отопление ще станат непостижими за огромна част от хората. Данни на Национален статистически институт демонстрират, че 27% от хората нямат задоволително пари, с цел да отопляват добре жилищата си.

През идната година този дял ще нарасне доста. От 1 юли цената на парното и топлата вода беше увеличена приблизително с близо 30%, а за София покачването е с 40%.

Наред с това Данък добавена стойност за парното и природния газ беше понижен от 20% на 9 на 100. В резултат покачването на сметките за парно на столичани ще бъде с към 27%, а междинното за страната нарастване е с 18 на 100.

Например, в случай че през предходната зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1500 лева, през идната зима семейството ще би трябвало да заплати над 1900 лева, или с над 400 лева повече. Това прави по към 70 лева в допълнение за всеки от месеците, през които парното работи.

При актуалните цени през най-студените месеци сметката ще надвиши 400 лева, а през по-топлите може да бъде и на половина. Но в случай че от 1 януари парното нарастне двойно, сметките ще бъдат по-високи от една минимална заплата, която служебното държавно управление анонсира, че ще предложи да стане 770 лева

Алтернативите за отопление също не са по никакъв начин евтини. Отоплението посредством казан на газ или дизелово гориво към този момент излиза извънредно скъпо, като повода за това е повишението на цените на горивата.

А каква ще бъде цената на газа през зимата можем единствено да гадаем. Използването на казан за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, само че разноските също ще бъдат обилни.

По-евтино излиза потреблението на дърва за огрев или екобрикети. Като разноските за отоплени с екобрикети са почти толкоз, колкото с парно.

Най-изгодната опция за отопление е климатикът. Причината за това е, че актуалните климатици са извънредно енергоспестяващи и съотношението сред отделяна топлота и изразходвана сила доближава 5 към 1.

Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Най-икономичните климатици са хиперинверторните. Те имат най-високи коефициенти на промяна на силата при отопление и изстудяване.

Първоначалната инвестиция за тях е висока, само че се изплаща с времето. Отоплението с климатици от висок клас излиза близо два пъти по-евтино в сравнение с с парно и за апартамент от 80 кв. м при сегашните цени е под 200 лева на месец.

Използването на климатици в този момент е преференциално, тъй като цената на тока за бита се дефинира от КЕВР и от 1 юли беше нараснала с малко над 3%.

Но в Плана за възобновяване, създаден от предходния кабинет “Петков ", е записано, че и семействата ще мината на свободния пазар на ток, като това би трябвало да стане на два стадия - от 2023 година и от 2025 година Ако това стане, още през идната година цената на тока за бита може да нарасне няколко пъти и отоплението с климатик към този момент няма да е толкоз преференциално.

Бум на продажбите на климатици

Бум на продажбите на климатици регистрират търговци, откакто цената на парното се подвигна с 30% приблизително за страната и стана ясно, че от 1 януари евентуално ще има още едно повишаване. Хората всеобщо се отхвърлят от топлофикациите и търсят други разновидности да отопляват домовете си.

Най-евтината алтернатива за отопление е с климатик. Цените на уредите са с 200-300 лева по-високи по отношение на предходната година, демонстрира инспекция на “Труд " в огромни търговски вериги.

Цените на инверторните климатици стартират от към 900 лева, освен това на промоция за уреди с мощ от към 2600 киловата и с доста положителни енергийноспестяващи характерности. Най-скъпите уреди костват в пъти повече, като цената им може да доближи над 6000 лева Разбира се, те са и в пъти по-мощни и доста икономични.

Търсят повече дърва за огрев

Огромен интерес към покупката на дърва за огрев през последния месец регистрират от горските стопанства в цялата страна. Близо два пъти повече хора са решили да се отопляват по този метод спрямо предходната зима, безапелационни са от земеделското министерство.

Цената също е повишена два пъти спрямо миналата зима. Като причина за нарастването от дърводобивните стопанства и прекупвачите показват растежа на транспортните разноски и на тези за рандеман на дървесина.

Най-евтиният метод да се сдобиете с дърва за огрев е да си ги насечете и транспортирате сами или както е прочут този вид да си купите дърва “на корен " от горските стопанства.

При този вид продажба хората сами отсичат маркирани дървета и ги транспортират до дома си. Така цената на кубик е към 10-15 лева за иглолистни дървета и 20-30 лева за кубик от широколистни типове.

В централните хранилища на огромните градове цената на дървесината е сред 70 лева и 100 лева за кубик, само че без превоз. В случай че е включен, цените се усилват до към 140 лева за кубик.

Най-скъпо излиза да купите дърва от частни прекупвачи, които дружно с превоза оферират дървесината на цени до 180-200 лева за кубик. Миналата година цената беше двойно по-ниска - към 90-100 лева за кубик.

Кметове се жалват от неритмични доставки

Кметовете на обитаемоте места от област Шумен всеобщо слагат пред регионалния шеф Христо Христов казуса със забавянето на доставките на дърва за огрев. Селски първенци изясняват, че доставките са неритмични, а това основава обществено напрежение измежду хората. Горски са безапелационни, че работата по осъществяване на доставките на дърва не е серпантина.

Истерията за дървата за огрев е като нервността за олиото поради слуховете за непрекъснато увеличаващи се цени, разясниха горски чиновници. Конкретен образец за презапасяването на хората с дърва пристигна от Държавното горско стопанство в Казанлък. Заявените количества през 2021 година са 6500 кубика, а за тази година са 9500 кубика.

Държавата продава на цени 65-100 лева за кубик, само че пазарните цени варират към 170-180 лева За да се предотврати спекулата, се чакат инспекции от ОД на МВР-Стара Загора.

Темата за скъпите дърва влезе и в предизборната акция. В Сливен регионалният шеф Минчо Афузов организира среща с горските началници и управлението на ОД на Министерство на вътрешните работи.

Повод за нея са били подозренията, че в описите на обществено слаби, които ще получат дърва на преференциални цени, попадат имената на сигурни гласоподаватели на някои политически партии.

Рязък скок в търсенето на дърва за огрев има и във Варна. Най-много дърва купуват непосредствено от горските хранилища на цена 66 лева за кубик. На свободния пазар кубикът стига до 190 лева

Въпреки това вършат и описи, тъй като цената на екологичните пелети за година скочи двойно и продължава да пораства. Преди месец тържищата продаваха тона за 830 лева, в този момент е 980 лева и мъчно се намират налични количества.

Доставчици вършат описи на клиенти

Драстично скочиха цените на дървата за огрев във Велико Търново. Кубикът дървесина към този момент коства 180 лева, до момента в който през юни струваше 150 лева Проблем е и доставянето на дървесината заради незадоволителни количества. Транспортът до домовете се заплаща настрана. Услугата коства сред 30 лева и 80 лева, според от отдалечеността на обитаемото място.

Голямото търсене принуди компаниите да вършат описи с искащите. Доставките се бавят най-малко с месец.

Почти два пъти по-евтино излизат дървата за огрев за обществено слаби. Кубикът е на междинна цена от 60 лева за региона. За тях обаче хората би трябвало да ангажират транспорт, тъй като държавните горски стопанства не оферират доставка на място. 

Сечта за декларираните количества стартира от септември, а самодейността се организира от петте държавни горски стопанства в региона.

Организацията по доставяне на популацията с дърва за огрев е ангажимент на кметовете, които бяха ангажирани в съставянето на описи със обществено слаби.

Ръст има и при покупката на пелети. Тяхната цена е скочила от 830 на 900-1000 лева за звук.

От сектора изясняват това с дефицита на дървесина, която е основа суровина за производството им. Интересът към пелетите е огромен поради тяхната успеваемост на горене и екологичност.

“За отоплението на една къща за целия зимен сезон са нужни 4-5 тона. Направили сме поръчка за такова количество още в края на предходната зима и досега към момента горивото не ни е доставено ", сподели жителка на великотърновското село Самоводене.

Минават на ток поради бомбастични цени

Жителите на Пиринско всеобщо ще преминат на отопление с ток през зимата, поради непостижимите цени на газа и пелетите. Купуват главно климатици или конвектори. Теглят заеми или ги взимат на погашение.

В района няма топлофикация и хиляди през последните години минаха на отопление с газ. Сега хората се усещат ощетени, тъй като още изплащат заемите, взети за газовите съоръжения.

Друга огромна част от популацията се отоплява на парно на пелети, само че сметките демонстрират, че и то ще излезе “солено ". Най-ниската цена за пелети е 800 лева за звук и това шокира потребителите.

Повечето взимат по 4-5 хиляди лева заеми, с цел да обезпечат топлото за зимата, а други се отхвърлят и минават на ток. Дори публични здания се ориентират към отопление на ток, вместо газ, тъй като сметките са непостижими. Такъв образец е община Разлог, която този сезон ще се отоплява с климатици.

В Бургас също всеобщо купуват климатици. Хората ги е боязън, че парното и газът ще са доста скъпи, по тази причина въпреки и много семейства да са на газ, купуват климатици, с цел да са готови за зимата.

“В крачка ще вземат решение кое отопление ще изберат. Всички чакат да видят какви ще са първите сметки на ток и газ, и според от сумите, да дефинират какво ще употребяват ", разкриха бургазлии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР