Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са

...
Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са
Коментари Харесай

Убийствата на Божанов и Алексей Петров може да са свързани

" Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са свързани, може и да не са ", изясни Бойко Найденов - някогашен шеф на Национална следствена работа и някогашен зам. основен прокурор.

" Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, не се знае до къде се е стигнало въобще, защото въпреки всичко е човек, погубен по един жесток метод в центъра на София. Друго знаково ликвидиране - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв метод в активността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, само че към момента нямаме отговор ", разяснява Найденов.

По думите му, различен проблем е това, което излезе като свидетелски показания, че има проблем в правосъдната власт.

" Било е налице някакъв нерегламентиран напън от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този миг, този проблем също не е решен и виждаме, че се основават комисии, работи се сякаш по това, само че в последна сметка се не помни, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от правосъдната власт. "

" На трето място е политическият детайл, защото политиците се изправят пред двата по-долни казуса, тъй като това е част от тяхната работа ", счита Найденов.

Той разяснява и следствието на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата " Осемте джуджета ":

" Хипотетично всеки би могъл да попречи на следствие и всеки би могъл да реши някакво следствие. В момента единствено може да разсъждаме дали и за какво Борислав Сарафов, който сега извършва функционалностите на основен прокурор, също би могъл да изясни и допускам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на следствието. Но в последна сметка приказваме за законова база. Не виждам той да попречи на едно такова следствие, в случай че има събрани обстоятелства и доказателства. ", сподели той пред Българска национална телевизия.

Застреляният през август Алексей Петров беше разискван в третото съвещание на парламентарната комисия за активността на Мартин Божанов-Нотариуса. В четвъртък бяха изслушани Ивайла Бакалова, която разкри Нотариуса благодарение на Антикорупционния фонд през юни 2021 година, и мъжът ѝ Веселин Денков. Той лежа 9 месеца в ареста, а Божанов насочи оферта от 100 хиляди евро за освобождението му.

Веселин Денков описа пред депутатите за сагата си с правораздаването още от 2016 година, когато от очевидец по дело за пране на пари става обвинен в Специализираната прокуратура. Още тогава почнали офертите към него да заплати.

Един от хората, които потърсили среща с него, е Алексей Петров, сподели Денков пред депутатите. Историята той описа в изявление за " 24 часа " през ноември. Срещата потърсил Петров и го посъветвал да заплати, с цел да не лежи в ареста като него. Денков още веднъж отказал.

" Впечатлението ми беше, че Петров контактува със Специализираната прокуратура. Не мисля, че е бил обвързван с Нотариуса. Казваше, че идва другарски, само че бях го виждал единствено един път преди. Към момента на тази среща не съм знаел за съществуването на Мартин Божанов ", изясни Денков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР