UAW в Детройт се движи към стачка. Ето как би изглеждало това.

...
Автомобилните работници в Детройт планират да напуснат работа в петък,
Коментари Харесай

Автомобилните работници в Детройт планират да напуснат работа в петък, ако техните синдикални лидери не могат да се споразумеят за нов трудов договор с Ford, General Motors и Stellantis.

Президентът на Обединените автомобилни работници Шон Фейн каза по време на събитие на живо във Facebook късно в сряда, че членовете ще използват така наречената стратегия за стачка „изправяне“, при която служителите „на ограничен брой целеви места“ ще бъдат готови да напуснат постовете си от полунощ преди петък сутринта. Отказите ще се случат в монтажни заводи и центрове за дистрибуция на части в Големите три автомобилни производители, каза той.

„След това, въз основа на това, което се случва в договарянето, ние ще обявим повече местни клиенти, които ще излязат призова да се изправи и да нанесе удар“, каза Фейн. „Тези местни жители ще се присъединят към други, които вече стачкуват, така че нашата стачка във всяка компания да продължи да расте с течение на времето.“

Докато преговорите с UAW продължават, Големите три автомобилни производители казват, че се пазарят на „добра воля“„Ние ще спечелят:" Президентът на UAW обявява резултатите от гласуването за стачка. Печалбите на General Motors за второто тримесечие нараснаха с 52% при силни продажби

Фейн каза, че повече служители ще стачкуват, ако Тримата големи забавят преговорите или продължат да изпращат „обидни оферти", които не стават отговарят на исканията на синдикалните членове.

автомобилните работници напуснаха GM през 2019 г. и кулминираха в най-голямата стачка в страната на активни служители от 25 години. Стачката може да предизвика скок в цените на автомобилите, да доведе до икономически загуби от 5,6 милиарда долара за автомобилните производители, според една прогноза и да намали БВП на нацията с до 0,3%, според Oxford Economics.

Какви са техните искания?

В горната част на списъка с искания на UAW са сериозните увеличения на заплатите за членовете.

UAW започна тази седмица с искане за 46% увеличение на заплатите за четири години. Синдикатът обаче се отказа от това число и сега иска увеличение на заплатите с 36%, каза Гарет Нелсън, автомобилен анализатор за CFRA Research. Това ще се изиграе като 18% незабавно увеличение, последвано от годишни увеличения от 4% или 5% за остатъка от договора, каза Нелсън в изследователска бележка във вторник.

„Най-щедрото предложение от 80 години“

Големите трима не са склонни да изпълнят изцяло исканията на синдикатите, но казаха, че са направили разумни контраоферти и са готови да преговарят по-нататък . Компаниите твърдят, че са под огромен натиск да поддържат разходите и цените на автомобилите ниски, за да се конкурират с Tesla и задграничните автомобилни производители.

Изпълнителният директор на Ford Motor Джим Фарли каза по-рано тази седмица, че компанията е предложила на членовете на UAW увеличения на заплатите, премахване на нивата, защита от инфлация, пет седмици ваканция, 17 платени отпуски и по-големи вноски за пенсиониране – пакет, който той описа като „най-щедрото предложение от 80 години“. Фарли каза, че Ford е направил общо четири оферти, но не е получил отговор от UAW след последното си предложение.

"Трудно е да преговаряш за договор, когато няма с кого да преговаряш", каза той в сряда вечерта. „Това беше напълно конкурентно с всички споразумения, договорени от UAW, понякога след стачки, с други промишлени компании и не чухме нищо.“

Исканията на синдикатите включват също така пенсионни обезщетения за всички служители; ограничаване на използването на временни работници; повече платен отпуск, включително четиридневна работна седмица; и повече защита на работните места, включително правото на стачка при затваряне на заводи.

UAW също така иска двустепенната система на заплащане, присъстваща и в трите компании, да бъде премахната, тъй като според членовете тя несправедливо намалява някои от техните колеги до второкласни работници. Работниците от по-високо ниво - всеки, който се е присъединил към компанията преди 2007 г. - правят приблизително $33 на час, докато всеки, който се е присъединил след тази година, е част от по-ниското ниво и прави около $17 на час. Служителите от по-ниско ниво също не получават пенсии с дефинирани доходи и техните здравни обезщетения са по-малко щедри.

Адам Херш, старши икономист в Института за икономическа политика, каза, че Тримата големи могат да си позволят да плащат повече на работниците. В публикация в блог вторник Херш отбеляза, че Голямата трима са отбелязали комбинирани печалби от 250 милиарда долара между 2013 г. и 2022 г. и очакват да донесат повече от 32 милиарда долара допълнителни печалби за 2023 г. Херш каза в публикацията, че Голямата трима твърдят, че плащането повече работници биха застрашили усилията им за производство на повече електрически превозни средства.

„Въпреки всички трикове на компанията, има повече от достатъчно пари, за да направят инвестиции в EV, да плащат на работниците си справедлив дял и да поддържат здрави печалби“, пише Херш в публикацията.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР