UAW печели повишения от 25% за работниците в завода за батерии за електромобили в Охайо

...
Профсъюзът на United Auto Workers постигна предварителна сделка в четвъртък
Коментари Харесай

Профсъюзът на United Auto Workers постигна предварителна сделка в четвъртък за повишаване на заплатите с 25% в Ultium Cells, компания, която произвежда батерии за електрически превозни средства на General Motors.

Синдикатът каза, че споразумението ще бъде със задна дата до 23 декември, което означава, че работниците ще получат между 3000 и 7000 долара обща заплата, в зависимост от часовете, които са работили.

The United States Steel Corp. Clairton Coke Works по бреговете на река Monongahela в Клертън, Пенсилвания, САЩ, в понеделник, 14 август 2023 г. US Steel скочи, след като отхвърли предложението за придобиване от съперник Cleveland-Cliffs Inc. да създаде един от най-големите производители на стомана в света и каза, че вместо това ще започне преглед на своите стратегически опции. Фотограф: Джъстин Мериман/Блумбърг чрез Getty Images Clairton Coke Works на United States Steel Corp. по бреговете на река Monongahela в Клертън, Пенсилвания, САЩ, в понеделник, 14 август 2023 г. US Steel скочи, след като отхвърли предложението за поглъщане от конкурента Cleveland-Cliffs Inc. за създаване един от най-големите производители на стомана в света и каза, че вместо това ще започне преглед на своите стратегически опции. Фотограф: Джъстин Мериман/Блумбърг чрез Getty Images Джъстин Мериман/Блумбърг/Гети изображения

Около 1100 служители на час във фабриката на компанията в Уорън, Охайо, са обхванати от сделката. Ultium, съвместно предприятие между GM и корейския партньор LG, е в процес на изграждане на два допълнителни завода освен този.

В цялата индустрия в САЩ има шест завода за производство на батерии за електромобили и още 22 в процес на изграждане. Споразумението, обявено в четвъртък, е важно, тъй като заводът Ultium е първият завод за батерии за електромобили в САЩ, който е представен от синдикат.

В съвместното изявление на компанията и синдиката не се казва какви са заплатите на работниците в момента. Миналия месец профсъюзът разкри, че началните заплати в завода са били 16,50 долара на час и се очаква да се повишат до само 20 долара на час, след като работниците навършат седем години работа. Дори и с увеличението, работниците на Ultium Cells ще продължат да печелят много по-малко от членовете на UAW в синдикалните автомобилни заводи, които в момента правят до $32,32 на час.

Пикапи Ford Lightning F-150 по време на медийно събитие във Vino Farms в Healdsburg, Калифорния, САЩ, в петък, 20 май 2022 г. С пускането на пазара на F-150 Lightning Ford се надява да електрифицира нови и традиционни както купувачите на камиони, така и в крайна сметка да замени своята определяща индустрията газова линия. Фотограф: David Paul Morris/Bloomberg Пикапи Ford Lightning F-150 по време на медийно събитие във Vino Farms в Healdsburg, Калифорния, САЩ, в петък, 20 май 2022 г. С пускането на пазара на F-150 Lightning Ford се надява да електрифицира както новите, така и традиционните купувачи на камиони, и в крайна сметка да замени своята дефинираща индустрията газова линия. Фотограф: Дейвид Пол Морис/Блумбърг Дейвид Пол Морис/Блумбърг/Гети изображения

„Това междинно увеличение на заплатите е само първата стъпка, докато напредваме към справедлив и всеобхватен договор“, каза Джош Айърс, председател на отдела за договаряне на UAW Local 1112, който представлява работниците. „Членовете на UAW Local 1112, работещи в Ultium Cells, заслужават това увеличение.“

„Горди сме, че можем да постигнем временно споразумение за увеличение на заплатите, което дава приоритет на нашата невероятна работна сила“, каза Карийм Мейн, директор на завода на Ultium в завода Warren.

Членовете на профсъюза в завода се очаква да решат дали да ратифицират или не сделката в неделя.

Сделката идва, докато UAW е в разгара на преговори за нови четиригодишни договори с GM, Ford и Stellantis, които произвеждат автомобили под марките Jeep, Ram, Dodge и Chrysler. И трите компании са в процес на изграждане на заводи за батерии със собствени съвместни предприятия, докато преминават от превозни средства с вътрешно горене към електромобили.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР