У всички нас буди недоумение защо президентът е развил вкус

...
У всички нас буди недоумение защо президентът е развил вкус
Коментари Харесай

Лорер: Президентът трябва да обединява българската нация, не да властва

„ У всички нас буди неразбиране за какво президентът е развил усет към упражняването на власт и се пробва да вмени на изпълнителната власт да не упражнява такава, с цел да може той “, сподели в студиото на „ Тази заран “ националният представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Даниел Лорер.

„ Нашето мнение е, че службите са за запазване на сигурността. Сигурността е обвързване на кабинета. Тези служби би трябвало да работят за определеното законно държавно управление на страната. Тези служби не проверяват. Разследва прокуратурата. Тези служби, отпред с ДАНС и ДАР, са разследващи. Те би трябвало да събират информация, а не да дават политически оценки. Те би трябвало да събират информация, с цел да може органите на реда, да се възползват и да работят оперативно за спазването на закона и реда “, уточни той.

„ Неприемането на отчетите на службите е знак, че ние не одобряваме качеството на работата им и тяхното политизиране. При последното чуване ръководителят на ДАНС си разреши от трибуната на Народното събрание да раздава политически оценки. Агенцията не би следвало това да прави “, добави Лорер.

„ Президентът е фигура, която би трябвало да ръководи българската нация. Президентът не господства. Упражняването на власт е дело на Министерския съвет. Фигурата на президента би трябвало да бъде върната там, където по Конституция основателите са планували тя да бъде. Разширяването на властта ѝ заради политическия вакуум през последните две години беше особеност. Редно е да се върне назад в конституционното ѝ русло “, изясни той.

„ Президентът има представителни и обединителни функционалности, не тъй като по този начин има изявление в нашия запис, а тъй като по този начин написа в Конституцията – това е неговата роля. Ако на някой не му харесва, да си показа различен модел на Конституцията, където написа, че президентът си ръководи еднолично “, разяснява депутатът.

„ Естествената реакция на Народното събрание е да каже – един миг, този президент надвишава пълномощията си. В Конституцията написа, че сплотява, а той желае да е политическа мощ “, акцентира Даниел Лорер.

„ Няма късмет Делян Пеевски да бъде препоръчан за началник на ДАНС, нито да бъде подсилен. Не мисля, че има опция да бъде подсилен или препоръчан.

„ Движението за права и свободи “ в никакъв случай не се е отказало Делян Пеевски да бъде техен народен представител. Имало е рецензии от нас и от нашите сътрудници по целия свят. Той няма да написа Конституцията, а ще поддържа това, което ще създадем. Важно е да се каже, че това беше голям компромис. Дали да продължим да имаме серия служебни държавни управления, които тласкат България надалеч от нейната европейска ориентировка, или да си кажем, че след три избора е ясно, че България не може да се ръководи, в случай че няма сделка, сглобка, коалиция и да се борим за неща, които считаме за значими. Едно от тях е правосъдната промяна. Конституционната промяна изисква и ГЕРБ, и Движение за права и свободи “, сподели още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР