На 15 май 2024 г. в Европейския патентен бюлетин беше

...
На 15 май 2024 г. в Европейския патентен бюлетин беше
Коментари Харесай

ГЕНИЙ: Български професор измисли как да не ни падат чорапите

На 15 май 2024 година в Европейския патентен бюлетин беше оповестено публично известие, че професорът по административно право и развой Иван Тодоров е получил европейски патент за свое откритие, заяви уеб сайтът за правни вести news.lex.bg

В изявление за изданието проф. Тодоров коментира, че изобретението - система, при която чорапите на хората не се смъкват към глезена, само че и без да са пристегнати прекомерно компактно към крайници, е плод на занимание. " Почти постоянно на мен и на моите познати чорапите се смъкваха при носене. Е, замислих се и ми хрумна концепция по какъв начин да направя по този начин, че чорапите да не се смъкват. Направих разработка, оформих я и заявих патента ", споделя той.

" Познатият на всички метод е подобен - с цел да се отстрани опцията чорапите да се изплъзнат, под горния борд нормално се изплита еластична лента. В множеството случаи това основава прекомерно висока компресия, което пречи на естественото кръвообращение и също така чорапите отново се смъкват. Целта на моето откритие е чорап, който е конструиран по този начин, че да може да се обува без старания, без да основава несъразмерна компресия върху мускулите на крайници и да се държи на място на избрана височина над глезена ", споделя изобретателят. По думите му това се реализира посредством слагане на по-стегнатия сектор тъкмо над глезена, с периодично повтаряне на сектори с следен напън и сдвояване на материята на несъмнено място.

Юристът разяснява, че към изобретението са го насочили хрумвания от практиката, а не точни калкулации, само че позволява, че е оказал помощ фактът, че е ученик на Софийската и на Националната природоматематическа гимназия. " А що се отнася до изобретателността, да намериш оптималната юридическа теза за решение на даден проблем - това стои в основата на адвокатската специалност, която упражнявам към този момент над 30 години ", прави връзка с професионалното си занятие Тодоров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР