У нас все още няма засилен мониторинг на морската вода,

...
У нас все още няма засилен мониторинг на морската вода,
Коментари Харесай

Все още няма засилен мониторинг на водата заради военните действия край Черно море

У нас към момента няма засилен мониторинг на морската вода, макар заплахата от замърсяване поради военните дейности, покрай Черноморското крайбрежие на Украйна. Обмисля се по-често взимане на проби от морската вода в няколко пункта по Черноморието ни. Опасенията от екологична злополука са свързани с възможен разлив на горива и рискови товари, в случай че кораб бъде потънал. Последните проучвания на Басейновата дирекция във Варна демонстрират, че замърсяване в Черно море няма.

Специалистите от Басейнова дирекция ще наблюдават главно за нефтени артикули и тежки метали в морската вода, които са знак за вероятно замърсяване.

" При всички положения имаме подготвеност да стартираме ексклузивен изследователски мониторинг, който да покаже дали или какви замърсители вследствие на военните дейности в Украйна могат да доближат до българските морски води. Засега единствено го планираме. ", сподели Явор Димитров - шеф на Басейнова Дирекция " Черноморски регион ".

Експертите обясниха, че единственият метод да получат информация за замърсяване на морската вода е посредством осведомителния поток за дейностите в акваторията на Украйна.

Обсъждаме с Министерството дали да не стартираме подобен мониторинг в 3 крайбрежни пункта. Нашите оферти са първата точка е най-северната част при Дуранкулак, едната е при Шабла в региона на Естакадата и третата е до залива на Болата, добавя Явор Димитров - шеф на Басейнова Дирекция " Черноморски регион ".

Директорът на Басейнова дирекция Явор Димитров изясни, че поради заплахата от плаващи мини, взимането на проби от морската вода ще става единствено от брега.

" Изпращането на кораб със тази цел-мониторинг, е малко неуместно, в случай, че управляващите предизвестиха за опциите за съществуване на мини в намерено море. "

Последните проучвания на експертите от Басейнова дирекция демонстрират, че сега морската вода е чиста и с по-добри индикатори спрямо миналия туристически сезон.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР