У нас също има добри примери и общини, които насърчават

...
У нас също има добри примери и общини, които насърчават
Коментари Харесай

Какво представлява енергийният мениджмънт и как да управляваме енергията

У нас също има положителни образци и общини, които предизвикват устойчивото ръководство на силата
Мария Манолова е част от авторския екип на Климатека, тя пази докторска степен с тематика на дисертацията „ Енергийното обмисляне като основен инструмент за устойчивото развиване на общините “ в научно направление „ Икономическа и обществена география – районни геоенергийни запаси и тактики “ към ГГФ на СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2012 година работи в областта на правене на планове и оценки за осъществяване на капиталови планове в региона на електроенергетиката, възобновимата сила и ефикасните енергийни решения в производството. От 2017 година е част от екипа на Центъра за енергийна успеваемост ЕнЕфект – най-старата организация в областта на общинското енергийното обмисляне в България.

Как бихме могли стабилно да управляваме силата и нейната консумация? Едва ли това би ни се отдало елементарно, в случай че нямаме подобаващи средства за премерване и отчитане на енергийното ползване в браншове като промишлеността, обектите на локалното самоуправление (сградите, системи за улично осветление), транспортен бранш, в бита и други С съществуването на сходни системи може доста по-лесно и дейно да се предвижда бъдещото ползване на сила в даден обект, а вследствие на това да се търси стабилно финансиране при реализирането на сходни планове.

Подобряването на положението на енергийната успеваемост е от значително значение за използването на политики за устойчива сила и справяне с климатичните промени (IPCC, 2014). Силно възходящата конкуренция, невъзможността да се плануват енергийните пазари, все по-строгите екологични условия и контролът върху излъчванията на парникови газове постановат на промишленостите и публичните институции да ръководят своето енергийно ползване по-внимателно и дейно. Управлението на силата като способ за понижението на разноските и с това ограничението на риска от сложното прогнозиране на ценовите нива е стабилен инструмент с поддържаща функционалност, който подкрепя подобрението на енергийната успеваемост в браншове като промишлеността, постройките, системите за улично осветяване, превоза и освен.
Какво съставлява енергийният мениджмънт?
Енергийният мениджмънт като развой може да включва, както обмисляне и употреба на механически средства за произвеждане и ползване на сила, по този начин и систематизиране и предпазване на сила. Този развой цели оптимално предпазване на ресурсите, запазване на климата и икономисване на разноските, като потребителите имат непрекъснат достъп до силата, от която се нуждаят. Тя е тясно обвързвана с ръководството на околната среда, оптимизацията на индустриалните процеси и логистиката. Според Асоциацията на немските инженери (Verein Deutscher Ingenieure – VDI) енергийният мениджмънт има следната формулировка, която включва и икономическото измерение:

„ Енергиен мениджмънт е самодейна, проведена и систематична организация и съгласуваност на снабдяването, преобразуването, разпределението и потреблението на силата, като в същото време се вземат поради екологичните и стопански цели “.

Според проф. Мохамед Калил (2019) енергийният мениджмънт е систематично изпитание за усъвършенстване на енергийната успеваемост за характерни политически, стопански и екологични цели посредством приложението на техники от инженерството и ръководството. Днес в практиката се ползва и интернационален стандарт ISO 50 0001 за ръководство на силата, който обезпечава стройна рамка за усъвършенстване на енергийната успеваемост и деен ангажимент по отношение на законодателните и регулаторни условия от страна на обществените и частни организации.

Системите за ръководство на силата (системи за енергиен мениджмънт) обгръщат всички енергийни потоци в бранша, в който се ползват. За да могат да бъдат оценени и употребявани оптимално данните от тях, са нужни задълбочени знания в региона на актуалните системи за автоматизация, модерните способи за разбор на енергийните потоци, предлаганите на пазара енергийноефективни механически решения. Чрез системите за ръководство на силата най-ефикасно могат да бъдат потвърдени изгодите и ограниченията от енергийната успеваемост, приложени в даден обект или реализирани посредством осъществен план.

Системите за енергиен мениджмънт най-често съставляват софтуерен артикул, който бива моделиран по отношение на потребностите на бранша, в който се ползват. Основната цел на софтуера за енергиен мениджмънт е да подкрепя потребителя по отношение на контрола върху потреблението на сила и да автоматизира работните процеси, доколкото това е допустимо.
Благодарение на системите за енергиен мениджмънт е допустимо да се дефинират: Правилният метод при потребността от внедряване на оптимизации и подобрения;откриването на пропуски при обособените системи за превръщане на енергията;необходимите стъпки при потребност от енергийно обмисляне в кратковременен и дълготраен план;възможностите за внедряване на енергийни услуги и такива с обезпечен резултат (ESCO) благодарение на дейно обмисляне на финансовите потоци, подбудени от постигнатите икономии;ползите от въвеждането на енергийно ефикасни уреди и други Енергиен мениджмънт в Германия
От 1996 година насам, работната група „ Енергиен мениджмънт “ на Германската асоциация на градовете работи по основаването на насоки за общински енергиен мениджмънт. Насоките са написани разбираемо и ясно и са налични гратис за заинтригуваните градове и общини в Германия и чужбина. Оптимизирането на разноските за сила на общинските здания са значимо перо в обществените бюджети, защото съгласно в Германия енергийните разноски на публични здания възлизат на повече от 4 милиарда евро годишно. Поради това в страната се възприема разбирането, че енергийният мениджмънт, под друга форма, дали посредством профилиран програмен продукт или опростена структурирана таблица в Ексел, би трябвало да е неразделна част от ръководството на общинския сграден фонд.

Добър образец от Германия е град Щутгарт (635 хиляди души), който е водач в самодейностите в региона на климата и силата и от 1997 година има създадена идея за намаляване на климатичните промени с азбучник от ограничения за понижаване на излъчванията на парникови газове. От 1973 година излъчванията на CO2 от общинските здания са регистрирани и документирани за всички типове сила. През 1977 година е въведена актуалната система за общински енергиен мениджмънт. Като модернист в региона, град Щутгарт е създал свои лични подходи към общинския енергиен мениджмънт, множеството от които са разказани като най-хубава процедура в редица насоки и рекомендации за деяние. Софтуерът за енергиен мениджмънт, употребен в Щутгарт, също е вътрешна разработка, която след това е възприета от голям брой общини. Местната власт в Щутгарт стопанисва 1400 здания.
В резултат на систематичния общински енергиен мениджмънт и поредното използване на ограничения за намаляване на климатичните промени, излъчванията на парникови газове от общинските здания са понижени с 2/3 спрямо 1990 година
Този триумф се дължи в най-сериозна степен на годишни вложения в топлоизолация на постройките, ефикасни строителни технологии и произвеждане на сила от възобновими източници от към 4 млн. евро, които са понижили на половина потреблението на топлинна сила и са редуцирали потреблението на електрическа енергия с 20%. С прекосяването към зелена електрическа енергия в интервала 2008 – 2011 година потреблението на електрическа енергия в обществените здания в града е неутрално във връзка с климата.
Енергиен мениджмънт в Хърватия
Друг образец, прибавен от локалната самоуправа в Загреб (Хърватия), демонстрира, че енергийният мениджмънт може да разгърне изгодите си посредством създаването на повече функционалности и да подкрепя енергийното обмисляне на града. Въпреки че има налична система за енергиен мониторинг на национално ниво, от градската администрация вземат решение да надградят съществуващата с по-комплексна и подробна уеб-система за енергийно ръководство, която следи енергийното ползване на обществения сграден фонд (Фиг. 1). Към момента, платформата обгръща 957 обществени здания и към нея се чака да бъдат включени останалите 1100 здания, стопанисвани от общинската администрация на Загреб. 100 от постройките имат „ умни “ системи (smart metering systems) за мониторинг и надзор на енергийното ползване.
 Фигура 1. Екран от системата за енергиен мониторинг на Загреб. Изт.:
Подобреният програмен продукт обезпечава спомагателни функционалности, които подкрепят с:
Повече и по-обогатени данни при обмисляне на вложения в енергийно възобновяване и наблюдаване планове за възобновяване (измерване и инспекция на спестяванията на енергия). Системата разрешава пресмятане на въздействието на сюжети при композиция от разнообразни пакети от ограничения за енергийна ефективност; достъп до данни, които разрешават по-улеснено обмисляне на спестяванията, респективно, отчитането на финансовите потоци и отчитане на напредъка по енергийното обмисляне в града. Например, опцията, която подкрепя взимане на решение къде да се влагат налични финансови запаси: в образеца е посочено, че има 25 детски градини и 12 учебни заведения. След разбора на данните от системата за енергиен мениджмънт излиза наяве, че детските градини употребяват 20% повече топлинна сила, а учебните заведения 30% повече електричество. След моделирането на сюжетите се включват предстоящи фактори като: в допълнение електрическо съоръжение и повече събития, които нормално се организират в учебните заведения и предстояща по-топла последваща образователна година. В резултат, системата регистрира, че по-високите енергийни спестявания ще се случат в учебните заведения, което дава преимущество пред градската администрация да избере тях като първи обекти за възобновяване (за повече информация );дават опция за по-добра съгласуваност със смарт измервателни уреди, което разрешава наблюдаване на потреблението ежедневно; благоприятни условия за ранно разкриване и алармиране при положение на повреди, непредвидени събития и неприятни енергийни характерности на постройките.
Освен това, към платформата за енергиен мениджмънт в града се извършват спомагателни действия, които целят ръководството на силата да се популяризира като добра процедура посредством регулярно образование на шефовете на здания и шефове на етажна благосъстоятелност. Подобна процедура за образованието на енергийни мениджъри се организира в Германия от 1997 година, благодарение на която са били подготвени повече от 6000 искащи (инициативата е дейна и до през днешния ден – повече информация )
Енергиен мениджмънт в България
В България има редица начинания за поддръжка на общините, свързани с планове и събития (осъществени от,,, и др.), които предизвикват използването на положителните практики вследствие от методите на енергийния мениджмънт. Подобна система за ръководството на силата съществува от края на 90-те години на предишния век, когато група български общини се сплотяват (, която съществува и до днес) с общата цел за стабилно ръководство на силата и усъвършенстване на разноските. По това време е употребена базова онлайн платформа, която през днешния ден е морално остаряла и мъчно използваема. Обща процедура тогава за събирането на данните за енергийното ползване е да се употребяват файлове в Ексел или на хартия. Те се събират и изпращат в техническия център на общинската мрежа и в следствие служат за правене на разбори, когато е належащо. Управлението на силата се трансформира в предизвикателство, защото информацията не е структурирана по строго избран метод и мъчно може да бъде оценена и да се употребява да отчитане на индикаторите за потреблението на силата.
Липсата на сходни данни има директно отношение към слагането на цели за устойчива сила и ограничението на излъчванията, защото няма опция да бъде ръководено нещо, което не може да бъде измерено.
Ето за какво, системите за енергиен мениджмънт имат извънредно значение, с цел да може да се регистрират действителните достижения по пътя към енергийния преход.

Към момента, като продължение на остарялата система за енергиен мониторинг е построена и действа осъвременена (частично финансиране по стратегия EUKI на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и нуклеарната сигурност на Федерална република Германия) за потребностите на общините у нас. Системата има 19 дейни консуматори сега и се дава за гратис прилагане от българските общини (Фиг. 2).
 Фигура 2. Общини в България, които употребяват система за енергиен мениджмънт, създадена от ЕкоЕнергия.
Тези принадлежности дават опция за навременно следене, изчерпателен разбор и благоприятни условия за надзор и прогноза на потреблението на сила. Информацията и данните дават разнообразни типове информации като: (1) дялове на сила и горива в общото годишно извънредно ползване на сила за здания и улично осветление; (2) месечно ползване на горива, сила и вода; (3) енергийно ползване и разноски за енергия; (4) сравнителни графики съгласно подредба и предопределение на сградите; (5) сравнителни графики съгласно енергийното потребление; (6) общи архитектурни и строителни характерности на сградите; (7) данни за осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост и други (Фиг.3 ).
 Част от справките, които системата дава: дялове на горива и сила за 2022 година Източник:
 Част от справките, които системата дава: сравнителна графика съгласно подредба на постройките за потреблението на сила за 2022 година Източник:
Преди да бъде пусната в употреба системата има тестови интервал с действителни данни на три общини, чиито случаи са разказани в детайли –, и. Участието им е осъществено посредством избор на конкурсен принцип след оповестена процедура, взаимно с, чиято съществена активност е да се насочва финансиране към разходно-ефективни планове в общините. Интересът на тези общини е подбуден и от това, че те имат сериозна история в опитите си за внедряване на способи за ръководството на силата, както и дейна политика за намаляването на потреблението ѝ, дружно с въвеждането на ВЕИ в общинските си здания. Информационната система оказва помощ на общинските експерти да проследят динамичността на потреблението на силата, да дефинират нужните енергоносители, да усилят енергийната си успеваемост, да възнамеряват бъдещите действия в областта на енергийните и климатичните политики и да притеглят стабилно финансиране. Бургас е измежду общините с най-вече привлечени и осъществени планове по разнообразни източници на финансиране в областта на зелената сила. В системата за енергиен мениджмънт са включени всички 259 общински здания, за които се вкарват данни за потреблението на сила, приложените ограничения за реновиране на постройките, производството на сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) (ако има такава). По този метод най-добре може да се оцени и ръководи напредъкът при потреблението на сила, като се мери. Например, след приложение на ограничения за енергийна успеваемост и актуализация на системата за са спестени излъчвания на парникови газове в размер на към 1330 tCO2/г.и.

Друга община, която интензивно употребява същата система за енергиен мениджмънт е Габрово. Общината е известна със своите политики и ограничения за устойчива сила.
Габрово има процедура да събира и структурира данните в енергийния си бранш в продължение на години.
По този метод въвеждането на данните в новата система за енергиен мениджмънт се реализира гладко и сполучливо. Към момента в обсега на системата за енергиен мениджмънт попадат 32 от общинските здания на Габрово. Например, от системата за енергиен мениджмънт за общината за интервала 2021 – 2022 година може да се види, че са приложени редица ограничения за енергийна успеваемост в СУ „ Паисий Хилендарски “ (топлинно уединяване на външни стени, топлинно уединяване на покрив, замяна на прозорци и порти, замяна на осветление), Дома на хумора и сатирата (мерки за произвеждане на топлинна сила, ограничения по замяна на осветление), Зала „ Възраждане “ (топлинно уединяване на външни стени, топлинно уединяване на покрив, замяна на прозорци и порти, ограничения за произвеждане на топлинна сила, замяна на осветление), ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев “ (мерки за произвеждане на битова гореща вода и апаратура за сила от ВИ).

В допълнение, от февруари 2022 година към общината, в който жителите и представители на бизнеса могат да получават способена информация и съвет по отношение на приложението на ограничения за енергийна успеваемост. Посетителите получават експертна и навременна информация за провежданите политики на локално, национално и европейско равнище по отношение на енергийното възобновяване и въвеждането на ВЕИ в постройките. Заедно с това, Габрово е част от мрежата на градовете, носители на премиите. През 2021 година Общината завоюва екологичната премия на Европейската комисия „ “ за 2021 година дружно с парична награда от 75 000 евро. Инициативата прави оценка постигането на,,зелен напредък “ и отличава града, приложил най-добре зелените хрумвания на своята територия.

., обвързвано с обзор на положението на енергийните проекти на локалните управляващи в България, сподели, че
едвам 20% от общините у нас са си сложили количествена и/или измерима цел за устойчива сила или ограничение на парниковите газове.
До огромна степен повода за това може да се дължи на неналичието на съответни данни за енергийната консумация и съответна система за мониторинг и ръководство на енергийните потоци в сферите, които се стопанисват от общината.

Енергийният мениджмънт подкрепя локалните управления посредством рационалното потребление на силата, понижава финансовата тежест върху общинските бюджети и способства за опазването на климата и околната среда. По този метод локалните управляващи могат освен да показват положителни образци, само че и доста да понижат своя бюджет за ръководство на секторите, които стопанисват.

Източник заглавна фотография:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР