У нас работодателите искат да се смени изцяло механизма, по

...
У нас работодателите искат да се смени изцяло механизма, по
Коментари Харесай

България с най ниската минимална заплата в ЕС

У нас работодателите желаят да се смени напълно механизма, по който се дефинира минималната заплата

България е с най-ниската минимална заплата в Европейския съюз – 286 евро, сочат данни на Евростат, представени от Дарик. За съпоставяне, минималното заплащане в Румъния е 446 евро.

индикаторът обаче не е достоверен, тъй като не във всички страни от Eвропейския съюз е въведена минимална заплата. В момента по този начин има единствено в 22 страни-членки на общността. В 9 от страните минималните заплати варират сред 400 и 600 евро на месец. В Чехия, да вземем за пример, минималното заплащане е 519 евро, в Славакия – 520 евро.
В Гърция минималната заплата е 684 евро по данни на европейската статистика. В Унгария - 418 евро, в Испания минималното заплащане е 1050 евро, а в Португалия 676 евро.
Въпреки че в някои страни от Европейски Съюз няма закрепена минимална работна заплата, има минимално почасово възнаграждение – да вземем за пример в Германия, Ирландия, Франция, Малта и други.
Във Франция минималната заплата е 1498 евро. От януари 2017 година в Германия минималната ставка за труд е 8 евро и 84 евроцента на час. Най-висока е минималната заплата в Люксембург - 2049 евро.
У нас работодателите желаят да се смени напълно механизма, по който се дефинира минималната заплата. В момента тя се дефинира административно от държавното управление и от месец е 560 лв..
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР