У нас първият учебен звънец удря на 15 септември, но

...
У нас първият учебен звънец удря на 15 септември, но
Коментари Харесай

Първият учебен ден в различните страни

 15 септември

У нас първият образователен звънец удря на 15 септември, само че това не значи, че на всички места е по този начин. Между другото, лятната почивка в България се счита за една от най-дългите в света. Най-малко от всички си почиват китайските деца: тяхната образователна година продължава 260 дни. На второ място е Япония, където децата се учат 243 дни в годината. И на трето място са корейските учебни заведения, в които децата учат 220 дни.

Но в другите страни образователните години стартират по друго време. Това зависи от календарната или фискалната година, че даже и от реколтата. Повече детайлности в този материал:

В България образователният ден стартира на 15 септември. Свързано е с това, че по-рано децата били длъжни да оказват помощ на родителите при прибирането на реколтата. Днес това към този момент не е настоящо, само че датата си е останала предходната.

В Канада си имат Ден на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември. А на идващия ден децата отиват на учебно заведение.

В Съединени американски щати няма единна дата, в която всички деца да отиват на учебно заведение. Властите във всеки щат дефинират в кой ден да стартира новата образователна година. Това може да бъде всяка дата от август до септември.

В Аржентина новата образователна година също стартира през есента, само че защото страната се намира в Южното полукълбо, то там есента настава през февруари-март. Тогава и децата потеглят на школо.

В Дания децата отиват в класните стаи по-рано от всички – образователната година там стартира още през август.

В африканската страна Южен Судан учебните заведения отварят порти в деня на пролетното равноденствие – 20 март.

Във Франция образователната година стартира при започване на септември, само че в кой ден учебните заведения дефинират сами. Например, през тази година някои деца започнаха да учат на 5 септември, а други по-късно.

В Япония образователната година стартира на 1 април. Началото на ученето в учебните заведения съответствува с началото на финансовата година, когато встъпват в действие новите бюджети, а фирмите стартират да набират новите сътрудници.

В Азербайджан децата, също като у нас, започват на 15 септември. Такъв декрет е подписан от президента на страната на 21 август 2004 година.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР