Тялото се нуждае от желязо. В края на краищата, всяка

...
Тялото се нуждае от желязо. В края на краищата, всяка
Коментари Харесай

Храните, богати на желязо, от които се нуждаем

Тялото се нуждае от желязо. В края на краищата, всяка клетка в организма съдържа желязо и употребява това значимо хранително вещество, с цел да помогне за превозването на О2 от кръвта към тъканите и белите дробове. Ако равнищата на желязо не са оптимални, клетките няма да получат задоволително О2 и човек може да стане болнав.

Липсата на съответен банкет на желязо може също по този начин да ви накара да се почувствате летаргични, замаяни и бавни. А това не е методът, по който желаете да се чувствате през целия ден! Човешкото тяло не може да създава желязо, тъй че би трябвало да разчитате на източници на храна, с цел да получавате задоволително от значимия детайл.

Ползи от желязото

Желязото е извънредно значимо и належащо за здравето. В идващите редове ще разгледаме кои са главните му преимущества:

 месото от органи е доста богато на желязо

1. Повишава образуването на хемоглобин - главната функционалност на желязото е да подкрепя образуването на хемоглобин. Това е изключително значимо за дамите, които са по-застрашени от анемия.

2. Пренася О2 - една от най-важните изгоди за здравето, която желязото обезпечава. Кислородът е нужен на безусловно всички органи, с цел да извършват обикновено своите функционалности.

3. Регулира температурата - желязото е основен детайл за контролиране на телесната температура. Поддържането на температурата в постоянни граници значи, че метаболитните и ензимните функционалности се реализират по най-благоприятен метод в най-хубавата среда.

4. Помага против хронични заболявания - желязото оказва помощ за облекчаването на редица хронични проблеми каквито са анемията и бъбречната непълнота, както и някои болести на отделителната и чревната система.

 спанакът е отличен източник на желязо

5. Срещу синдром на неспокойните крайници - дефицитът на желязо в организма е една от аргументите за развиването на този синдром. Адекватният банкет на желязо под формата на хранителна добавка оказва помощ за облекчение на положението. Разбира се, би трябвало да се направи консултация с доктор. Един от признаците на недостиг на желязо са мускулните конвулсии, тъй че не ги подценявайте.

Добрата вест е, че желязото се среща естествено в доста източници на храна, тъй че можете да извлечете цялото належащо количество посредством добре уравновесена диета. Ако се стремите към богата на желязо диета, вижте в идващите редове най-хубавите източници на желязо, като сте осведомени преди този момент, че целесъобразният дневен банкет на значимия минерал е 18 мг.

Месо от органи

Може да не е по усета на всеки, само че месото от органи е най-хубавият източник на желязо. В челната тройка е месото от черен дроб, сърце и бъбреци. 100 грама агнешки бъбреци ви обезпечава 58% от нужното желязо за деня, говеждите бъбреци – 27%, а свинските – 25%. 100 грама телешки дроб ви носи 59% от нужния дневен банкет от желязо, а агнешки – 48%.

Морски храни

Много типове морски блага са богати на желязо, тъй че в случай че те са нормална част от вашата диета, имате шанс. Те са извънредно вкусни и могат да се сготвят по разнородни способи. От супи и яхнии до салати и макаронени произведения, морските блага са ядката на висшата кулинария, само че също по този начин можете да си приготвите с тях сандвич или тако. Само 100 грама сардини носят 50% от нужния дневен банкет на желязо. Сто грама октопод доставят 52% от желязото, нужно за деня, а същото количество миди – 39%.

Спанак и други зелени листни зеленчуци

Зелените зеленчуци са отличен източник на желязо, което не е от скотски генезис. Тази форма на желязо не се всмуква толкоз елементарно от тялото обаче. Така че, в случай че задачата ви е да си набавите желязо основно от зеленчуци, би трябвало да ядете доста и разнообразни, с цел да сте сигурни, че получавате задоволително. За благополучие, няма да е мъчно, тъй като имате богат избор. Половин чаша варен спанак съдържа 18% от нужното ви желязо за деня, 100 грама зеле ви набавая 9%, а половин чаша броколи ви предлага 3%.

Пюре от домати

 Сушените домати са богати на желязо

Докато в суровите домати няма огромно количество желязо, доматеното пюре и сушените домати, които са съсредоточени, съдържат задоволително. Чаша доматено пюре, да вземем за пример, има 4.45 мг желязо, което е съвсем 25% от нужния банкет за деня. Използвайте пюрето като основа за сос от макаронени произведения, яхнии или къри. Ако обичате сушени домати, в половин чаша от тях има 2. 5 мг желязо или 14% от дневния ви банкет.

И няколко непредвидени източници на желязо

Плодовете на черниците имат мощен сладко-кисел усет и могат да се създадат на желета, пудинги или мармалади. Една чаша от тези плодове може да ви даде 2.59 мг или 14.3% от дневния банкет на желязо. Черният шоколад е различен добър източник на минерала. Едва 25 грама от него (поне 59% какао) обезпечава 20% от дневния банкет на желязо. Пресни картофи с обелките могат да ви доставят към 18% от нужната доза желязо за деня.

Внимавайте с някои храни

Дори и да се употребяват богати на желязо храни, от време на време може да се следи недостиг на минерала. Това се дължи на храни, които пък утежняват абсорбирането на желязо. Това са артикули с фитинова киселина, а най-яркият представител можем да намерим в лицето на пшеничното брашно. То утежнява абсорбцията на желязо с до 75%.

Следващият зложелател на вярното асимилиране на желязо са полифенолите в зеления чай. Макар този тип чай да е извънредно потребен в други аспекти, във връзка с желязото е измежду най-вредните съставки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР