Тя стои изправена насред пустинния пейзаж - икона, божество, супержена.

...
Тя стои изправена насред пустинния пейзаж - икона, божество, супержена.
Коментари Харесай

Икона и супержена: това е Барби. Вече и със собствен филм.

Тя стои изправена посред пустинния пейзаж - икона, провидение, супержена. Марго Роби влиза в ролята на Барби във кино лентата на Грета Гъруиг и намига на почитателите над слънчевите си очила. В същото време едно дете захвърля бебешката си кукла във въздуха. На декор звучи музиката на Рихард Щраус.

Тази сцена от кино лентата " Барби ", напомняща за класиката на Кубрик " 2001: Космическа авантюра ", бе една от първите, които бяха употребявани за рекламната му акция.

Барби е основана през 1959 година

" Майката "  на Барби Рут Хендлър не е желала да направи следващата бебешка кукла, с която дъщера ѝ и приятелките ѝ да упражняват за майчинството. Не, нейната кукла трябвало да е млада, уверена и привлекателна жена, която не е майка и си има специалност. Барби се " ражда ” през 1959 година.

Рут Хендлър - създателката на Барби.Снимка: Andrew Harnik/AP Photo/picture alliance

Американката Рут Хендлър е от еврейско-полски генезис. В емигрантското ѝ семейство всички трябвало да оказват помощ за благосъстоянието на семейството. През 1945 година тя основава компанията " Мател "  в гаража си заедно с Харолд Матсън и със своя брачен партньор Елиът. Тримата създават обзавеждане за къщите на куклите. То се продава добре и те стартират да вършат най-различни играчки. Скоро компанията става успешна по целия свят.

Тя е Барби. Той е просто Кен.

Барби има своя кариера - тъкмо като създателката си. И то не като секретарка, а като доктор, водач, астронавт, президент на Съединени американски щати. Компанията за играчки и до момента се популяризира с посланието, че Барби предизвика " безкрайния капацитет "  във всяко момиче.

Барби има своя къща и кола, в която още от 1961 година нейният сателит в живота Кен седи на пасажерското място. Той в никакъв случай не може да се съпостави с нейното величие. И в новия филм за Барби Райън Гослинг, който е в ролята на Кен, пее тъжна ария: " Каквото и да върша, постоянно съм на второ място. Аз съм просто Кен ".

Марго Роби и Райън Гослинг в функциите на Барби и Кен.Снимка: Warner Bros/Entertainment Pictures/ZUMAPRESS/picture alliance

Феминистка икона или отровен блян за хубост?

Когато Рут Хендлър основава Барби в средата на 20 век и я кръщава на щерка си Барбара, фактът, че куклата е самостоятелна работеща жена, е много провокативен. Въпреки това Барби се трансформира в икона на феминизма. В днешно време обаче някои считат, че налаганите от Барби стандарти за хубост са " нездрави и идеализирани ”, както написа американската авторка Джил Филипович.

Безкрайни крайници, съвършена талия, добре завършено тяло. Културната антроположка Елизабет Лехнер Барби също вижда проблеми в облика на Барби. " Млада, бяла, без увреждания, подготвена да работи и действа в капиталистическия свят ", обобщава експертката. Според изследвания куклите могат да предизвикат объркана визия за женствеността у младите девойки.

Барби към този момент не е единствено една

" Мател "  реагират на рецензиите и отдавна предлагат кукли с друго тегло, друг цвят на кожата, увреждания. Наскоро даже направиха Барби със Синдром на Даун. Още през 60-те години се появява и чернокожа Барби. Тя е основана в годината, когато е погубен Мартин Лутър Кинг - 1968-а. В началото обаче куклата носи друго име - Кристи. Някои афроамерикански активистки считат, че това е проблем - все едно чернокожата кукла не е почтена да бъде Барби, тя просто е нейна другарка. Затова през 1980 година чернокожата кукла също стопира да носи друго име. 

Днес има доста разнообразни " барбита ".Снимка: Cover-Images/imago images

За други афроамериканки от това потомство решението на " Мател "  да създадат и чернокожа Барби е успех - проява на това, че и афроамериканките са красиви и могат да бъдат също толкоз блестящи и сполучливи.

" Най-прогресивната кукла в историята "

Куклата е доста повече от играчка. Тя може да бъде модел за подражателство на детето, формирайки бъдещия му облик на нормалност и хубост. Така че не е чудно, че Барби - евентуално най-продаваната кукла в света - и до през днешния ден провокира диспути: за овластяването, манията по хубостта и не на последно място въпроса за устойчивостта. Защото Барби е направена от пластмаса. Уебсайтът " The Conversation " цитира американски откриватели, които са определили количествено какъв брой коства на климата всяка кукла: всяка 182-грамова кукла Барби предизвиква към 660 грама въглеродни излъчвания при производството, обработката и превоза на пластмасата.

През повече от шестте десетилетия история на най-известната кукла " Мател "  умело приспособява маркетинга си към духа на времето и в този момент пусна на пазара и Барби, направена от рециклирана пластмаса. Барби евентуално е най-прогресивната кукла в историята. Има единствено едно нещо, което и до през днешния ден не ѝ е разрешено да прави - да остарява. Без значение какъв е цветът на нейната кожа, Барби е " постоянно млада ".

***
Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР