Тя се извисява на 1500 м сред развълнувано море от

...
Тя се извисява на 1500 м сред развълнувано море от
Коментари Харесай

Йеромонах Серафим: Всеки, който посети това свято място, няма да забрави благотворното му въздействие 

Тя се извисява на 1500 м измежду разгорещено море от красиви планински хребети, назовават я Родопски или Български Йерусалим – това е Кръстова гора. Господната гора е доста огромна, има и манастирски комплекс " Света троица ", с голям брой параклиси и храмове. Това описа в рубриката " Туризмът на фокус " на Радио " Фокус ", с водещ Ася Александрова йеромонах Серафим, който е служител духовник в манастира към този момент 20 години, както и негов хазаин. 

" Ако се взрем в пътеписите ще открием, че още византийските хронисти са нарекли Родопа планина " Магна силва булгарика ", което значи Свещената българска гора – това определение приляга най-много за Кръстова гора ", добави йеромонах Серафим. 

Той изясни, че чудесата, които са се случили на това място, са доста и всички те са записани в летописната книга на манастира: " Много хора получават излекуване за своите заболявания, измежду които и ракови болести. Родители кръщават тук своите дечица, а  наскоро даже едно детенце проговори в централния храм “Света Троица ", добави йеромонахът, като уточним че всичко това се случва, тъй като се има вяра, че на това място е заровен част от Христовия кръст и по тази причина Бог излива благодатта си върху посетителите. 

Монахът, приел духовнически ранг, описа още какво може да бъде забелязано на това свято място: " Всеки поддръжник, излизайки от централния храм, с цел да пристигна тук прави поклонение на 12-те параклиса, отдадени на 12-те Христови апостоли. Изкачването към Кръста, признака на Кръстова гора, минава през тези параклиси и един, отдаден на националния светец, бранител и настойник на българския народ Свети Иван Рилски-Чудотворец. Често хората питат от по кое време съществува Кръста, по кое време е бил побит неговият първи другар, времето пази безмълвие, само че историята приказва, че още през IV век след Христа, тук в Родопа измежду бесите е преподавал христовото обучение Свети Мисиянски.  

По течението на Чепеларска река и Лъкинска река са безчинствали необуздани ордите на Диадид Али паша. Запазените и до ден-днешен локален диалект и българско схващане съседи от прилежащите села Мостово, Белица, Дряново, Гурково свидетелстват, че макар насилието, надълбоко в сърцето си те пазят облика на изстрадалата татковина. Само на километър от тук, православните християни на с. Борово идвали на Кръстова гора на празника Свети Дух и принасяли курбан за здраве. Тук също отсрещния Черни Вит, в небето над Родопите невидимо сияел Христовия кръст, два родопски върха един против различен, само че спокойно съществували епохи наред, с цел да припомнят, че земята ни е една за всички и че християнската обич прости всичко и не помни злините ", напомни йеромонах Серафим. 

Той се върна обратно към историята и добави още: " Минават години и когато се разболява сестрата на починалия цар Борис III  Евдокия, тя намира пътеката към Кръстова гора, идва тук и получава лечебната мощ, от тук, умивайки се с вода от Аязмото. Невидима ръка лишава заболяването й. В същото време оздравява в болница в София и вуйчото на придворния на Негово величество адютант, съпътстващ княгиня Евдокия до Кръстова гора. Благодарността на царя към Бога, сторил тук чудото с неговата обична сестра намира израз в нареждането на височината на Кръстова гора да се извиси железен кръст, тежък 33 кг, колкото са годините на Христос, разпнат на Голгота, изкупувайки нашите грехове ". 

През 1989 година позволяват на християните свободно да посещават Кръстова гора, само че това се случило след няколко десетилетия на забрани, напомни монахът. По думите му всичко това демонстрира каква мощ е вярата на един народ, кръстосвал през вековете дух с огнен меч, побеждавайки постоянно, когато се уповава на Бога 

Още за чудесата, случили се в Кръстова гора, за Аязмото и Дъбът може да чуете в звуковия файл!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР