Тя разговаря в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл

...
Тя разговаря в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл
Коментари Харесай

Мария Габриел: До края на седмицата ГЕРБ ще обяви кандидатура си за еврокомисар

Тя беседва в Брюксел с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и с еврокомисари. Габриел е на двудневно посещаване в белгийската столица.

" Това, което е значимо е, че България ще излъчи двама претенденти, които би трябвало да имат качествата за това, почтено да отстояват мястото на българския комисар и това е, което желаеме. Аз откровено имам вяра, че България ще излъчи двама претенденти, които ще имат своето изявление с президентката на Европейска комисия и по-късно всички ще следим за ресора и метода, по който този развой ще се случи допустимо най-бързо, тъй като повече от всеки път България има потребност от своя комисар ", уточни Габриел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен публично изиска България да излъчи две номинации за еврокомисар - на жена и на мъж.

До края на седмицата ще би трябвало да се разиска името, което да е мощна кандидатура, способна да влезе с летящ старт, сподели още Мария Габриел и посочи, че не е значимо дали ще е мъж или жена.

" Търси се претендент, който да има качествата и експертизата. Той ще има година и половина мандат. Трябва да познава европейските институции. Процедурата е комплицирана и всички европейски партии ще са вперили взор в него ", добави Мария Габриел.

Снощи тя беседва с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двете са разискали приемането на България в Шенген и еврозоната, както и тематиката за новия български еврокомисар.

" Продължаваме промяната " са споделили за кандидатурата Даниел Лорер. Изключително добре работим с Николай Денков и връзката е добра. Няма място за напрежение и интриги. България желае да си даде късмет, представяйки заслужен претендент ", акцентира Габриел.

Тя съобщи, че при срещите й в Брюксел е имало доста позитивен взор към нашата страна. Благодарна съм за толкоз доста срещи. Искаме Шенген, еврозона, наваксване с проекта за резистентност. Срещнах поддръжка това държавно управление да влезе в работещ режим, да бъде постоянно, устойчиво и показващо резултати. Оценява се, че се стигна до основаването на това държавно управление в сложен преговорен развой, заключи тя.

По мотив вероятните промени в проекта за икономическо възобновяване от пандемията тя означи, че този въпрос е обвързван и със законови промени. Преди да мислим за предоговаряне, би трябвало да знаем какво желаеме да предоговорим, разясни Габриел.

По нейните думи идният отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз следва да регистрира измененията, подхванати от Народното събрание. Много значимо е да бъде отразено това, което имахме като последно признати промени в Народното събрание, значимо е да ги забележим ясно и неутрално отразени. Трябва най-сетне да забележим завършек на механизма (за съдействие и проверка). Ако това е по този начин, това е стъпка напред към Шенген. Сега е моментът, след всички старания и постоянно държавно управление, толкоз очевидно ангажирано с тематиката. Имаме шансове, добави тя във връзка предстоящото ново гласоподаване за разширение на Шенген наесен.

Вицепремиерът уточни, че България дава доста ясна поръчка посредством настоящето държавно управление за навременна и съответна поддръжка за Украйна. Европейската позиция е в поддръжка на Украйна, би трябвало да работим с по-ускорени периоди, прикани Габриел.

Тя изрази очакване държавното управление да реши кой ще съставлява нашата страна на идната идващия месец среща на върха на НАТО във Вилнюс. Това е решение, което би трябвало да бъде взето от Министерския съвет. Мисля, че е редно на това държавно управление на форумите от подобен огромен формат да му се даде опция да бъде водещо, прикани вицепремиреът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР