Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не

...
Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не
Коментари Харесай

Тя почина от болест, за която лекарите твърдят, че не съществува

Тя умря от болест, за която лекарите настояват, че не съществува

Последните три години от живота си Мерин Крофтс прекарала на болнично легло и със мощни болки. Тя умряла 10 дни преди нейния 21-и рожден ден, а в този миг тежала единствено 38 кг. Официалната причина за нейната гибел е миалгичен енцефаломиелит (МЕ) или синдром на хроничната отмалялост. Въпреки обстоятелството, че огромен брой хора страдат от този синдром, доста специалисти не го одобряват за болест. Въпреки това има данни, че 17 милиона души в света страдат от МЕ.

Първият симптом, че нещо не е наред се появил, когато Мерин била на 15 години. Тогава лицето, ръцете и краката й почнали да се подуват. Лекарите помислили, че има зараза и й предписват антибиотици, а по-късно почнала да припада.

“Тя беше цялостна с живот и сила. Но по-късно стартира да се връща от учебно заведение, лягаше на дивана и спеше през идващите шест часа. Сякаш някой й беше извадил батериите. Това се случваше все по-често и по-често ” – споделя майка й.

С течение на времето положението й се влошило и й направли няколко душевен теста, защото лекарите считали, че положението й може да се дължи на нервна основа. Хистерия била една от опциите. Майка й обаче сама проверила признаците на щерка си и разкрила, че може да става въпрос за МЕ. Това я изплашило до гибел. Лекарите имали подозрения и един от тях даже декларирал, че не има вяра в тази болест – реакция, с която доста пациенти с МЕ се сблъскват, макар че е приета от Световната здравна организация. Потвърждението, че страда от МЕ, Мерин получила и от частен доктор. Няколко месеца по-късно тя се озовала на болнично легло.

“Месеци и месеци, прекарани в болница, чести инфекции, проблеми с дишането, слаб имунитет, парализа, свръхчувствителност … Списъкът е доста дълъг. Страдащите от МЕ се усещат като затоврници в личното си тяло.

Именно поради мъченията на щерка си, майка й решила да извърши нейното предпочитание и да увеличи осведомеността за тази малко известна болест.

“Мерин искаше да увеличи осведомеността за МЕ, хората да познават и схващат тази болест. Най-често, когато я питаха, тя отговаряше, че има невромунно заболяване. Това се дължи на обстоятелството, че към момента има стигма към този синдром и доста неправилна информация за него ”.

Това би трябвало да се промени – заключава Клеър.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР