Тя кара мотор, оспорва сляпата привързаност към Ататюрк, признава арменския

...
Тя кара мотор, оспорва сляпата привързаност към Ататюрк, признава арменския
Коментари Харесай

Коя е Джанан Кафтанджъоглу - скандалната дама на турската опозиция

Тя кара мотор, оспорва сляпата обвързаност към Ататюрк, признава арменския геноцид и не се бърка в храненето на брачна половинка си, даже и да яде свинско месо. Това е окръжната председателка на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу, спорна фигура от турската съпротива.

Смята се, че точно тя е изиграла основна роля в успеха в Истанбул над партията на президента Реджеп Тайип Ердоган на локалните избори през 2019 година, с което ръководството на мегаполиса му бе отнето за първи път от 25 години.

"Началник в сянка на щаба на турската съпротива "

Списание "Тайм " я дефинира преди година като "началник в сянка на щаба на турската съпротива " и даже я съпостави с съветския опозиционер Алексей Навални.

Световноизвестният турски пианист и композитор Фазъл Сай пък неотдавна загатна името ѝ в собствен пост в обществените медии. "Гледах 15 минути Халк ТВ. Помислих си следното: Де да беше, съгласно мен, Джанан Кафтанджъоглу ръководител на НРП... ", написа пианистът, задействайки бурна вълна от мнения, най-вече сериозни към неговото мнение.

Повод за поста на Сай явно бе разочарованието му от присъединяване на сегашния водач на НРП Кемал Кълъчдароглу в телевизионно предаване. В мненията на почитателите на Сай обаче доминираха такива в отбрана на Кълъчдароглу. Мнозина подсетиха на пианиста за изказани от Кафтанджъоглу в предишното отзиви, възприемани спорно в турското общество.

Преследвана поради постове в обществените медии

Подобно на самия Сай, безжалостен критик на Ердоган още от времето на митингите за парка Гези, който през 2013 година получи 10 месеца условно за възгледи в Туитър, "оскърбяващи религиозните полезности на Турция ", и Джанан Кафтанджъоглу е преследвана за свои постове в обществените медии.

През юни 2020 година турски съд удостовери присъда от близо 10 години затвор, издадена на Кафтанджъоглу по редица обвинявания, измежду които засегнатост към президента. Засега обаче тя остава на независимост, очаквайки решение по тъжба пред по-висша правосъдна инстанция.

Освен за засегнатост към президента, тя е упреквана и за провокиране на ненавист и омраза измежду народа и агитация в интерес на терористична организация.

Разследването против нея стартира през януари 2018 година, единствено два дни, откакто бе определена за ръководител на окръжната партийна организация в Истанбул. Визираните в обвиняването нейни мнения в обществените медии са оповестени сред 2012 и 2017 година Макар някои да отиват и по-далеч от Сай, като даже загатват името ѝ като евентуален противник на Ердоган, по всичко проличава, че нейните спорни обществени позиции, неведнъж в несъгласие и със личната ѝ партия, не я вършат подобаващ претендент.

Оспорва сляпата обвързаност към личността и делото на Мустафа Кемал Ататюрк.

Джанан Кафтанджъоглу оспорва даже някои съществени правила на турското общество, в това число сляпата обвързаност към личността и делото на Мустафа Кемал Ататюрк.

Тя бе подложена на критика за това, че избягваше да назовава Мустафа Кемал с името "Ататюрк " - в превод "баща на турците ", което той получава от турския парламент след приемането през 1934 година на закон за фамилните имена на турците.

Кафтанджъоглу си навлече рецензии и за свои постове, отнасящи се до незаконни организации като ПКК и ФЕТО, а по този начин също за отношението ѝ към прокюрдската Демократична партия на народите.

В пост от май 2013 година тя написа: "Хасан Оджак е жив. Хиляди приветствия на командира ", имайки поради погубен през 1995 година изтъкнат член на Турската комунистическа партия - марксистко-ленинска. Постовете ѝ за Сакине Джансъз, основателка на ПКК, убита в Париж през 2013 година дружно с още две кюрдски активистки, бяха окачествени като терористична агитация. Заради туитове за ФЕТО пък тя бе наказана за подбудителство към ненавист и неприязън.

Арменският геноцид

На 24 април 2012 година Кафтанджъоглу разгласява в Туитър пост, в който написа: "Днешният ден в историята: Започва арменският геноцид. Почитаме нашите убити арменски жители. В 19.15 ч. на /площад/ Таксим ".

С това тя засегна сензитивна тематика за обществото на Турция, която изрично отхвърля категоризирането на убийствата на арменци в Османската империя през Първата международна война като геноцид.

"Преди седем минути на тази паница имаше четвърт прасе "

Турските медии не пропуснаха и пост на брачна половинка ѝ Али Наки Кафтанджъоглу, който преди време качи в профила си в Туитър фотография на дървена дъска с вилица и оглозгани кости и пояснението: "Преди седем минути на тази паница имаше четвърт прасе ".

След този пост самата Джанан Кафтанджъоглу също бе набедена, че употребява свинско, и се наложи да изяснява, че "не се бърка в това, което брачният партньор ѝ яде ".

Кафтанджъоглу е родена на 3 февруари 1972 година в село Чифтлик Саръджа, окръг Орду. Завършила е Истанбулския медицински университет и по обучение е доктор. Заедно със брачна половинка си, с който подписват брак през 2001 година, имат една щерка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР