Тя е в размер на 3.4 млрд. лв., уточни евродепутатътКъсно

...
Тя е в размер на 3.4 млрд. лв., уточни евродепутатътКъсно
Коментари Харесай

Андрей Новаков: България получава значителна част от бюджета на ЕС за 2023 г.

Тя е в размер на 3.4 милиарда лева, посочи евродепутатът

Късно вечерта в понеделник европейските договарящи реализираха съглашение за бюджета на Европейски Съюз за идната година, което включва нарастване на плануваните заплащания с 1 милиарда евро. Споразумението сред договарящите от Европейския парламент, Комисията и Съвета беше реализирано малко преди избрания краен период - среднощ.

„ 11 минути преди крайния период, в който Екологичен потенциал и Съветът трябваше да реализират съглашение по европейския бюджет, в последна сметка това се случи. Това, което направихме, е, че в границите на целия бюджет, който възлиза на 169 милиарда евро заплащания през 2023 година

България получава забележителна част от него – 3.4 милиарда лева Те са разпределени както за транспортна инфраструктура, обучение, бизнес и претовареност – към милиард и 900 милиона, по този начин и милиард и половина, които са директни заплащания към фермерите.

Това е нещо доста значимо, тъй като те ще бъдат обезпечени в тази сложна година, която идва. Освен това, съвсем 900 млн. лева ще отидат за развиването и на селските райони. Изключително значимо, и го одобрявам и като оценка за моята работа, е това, че от тези 50 млн., които поискахме повече за защита на границите, за ОЛАФ и за Европейската прокуратура, както и за защита.

Европейският парламент и Съветът се договориха за към 40 млн. евро, което значи, че 4 от всеки пет, за които сме настояли, ги получихме, а това ще бъде спомагателна помощ за България ”, разяснява евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Андрей Новаков, съобщи Нова телевизия.

Повече от една четвърт от спомагателния 1 милиарда евро ще бъде употребена за увеличение на поддръжката за южните и източните съседи на блока, в това число за новите страни кандидатки Украйна и Молдова, а още 150 млн. евро ще бъдат добавени към бюджета на блока за филантропична помощ.

Сега съглашението би трябвало да бъде публично признато от Съвета и Парламента.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР