Тя е красива, умна, млада, романтична, дръзка и се подготвя

...
Тя е красива, умна, млада, романтична, дръзка и се подготвя
Коментари Харесай

6 истории на Татяна, която се готви да стане първата българка в Космоса

Тя е красива, интелигентна, млада, сантиментална, дръзка и се приготвя да стане първата българка, полетяла в Космоса. Казва се Татяна Иванова, на 19 години е, от Добрич. В фамилията й никой не лети – татко й е строител, а майка й – счетоводителка. Има сестра на 13 години, която се увлича по рисуването. Татяна учи инженерна физика в Софийския университет. Преминала е образования в " учебни заведения за астронавти " в Съединени американски щати и Турция, продължава да тренира интензивно и няма самообладание да полети към звездите. 

 

Пакости

Татяна от дребна е луда глава. Все тича, скача, прави шпагати, циганско колело и т.н. При следващия акробатичен номер си чупи неприятно ръката. „ Сложиха ми гипс, след време махнаха част от него, а на мен ми хрумна с обездвижената ръка да се катеря на някаква ограда (после разбрах, че е била висока 3 метра). Но нали знаете, слизането постоянно е по-трудно от изкачването, та се наложи да ми оказват помощ при " спускането " на земята ", споделя порасналата хитруша. 

„ В учебно заведение нямах проблеми с ученето, само че с дисциплината имах. Бях бърборана, обичах да рисувам в час, не ме свърташе на едно място. И постоянно получавах забележки в бележника. После все се пробвах да изобретявам някакви оправдания пред мама и баща. След следващата забележка, защото бях изчерпала извиненията, цял месец крих бележника, с цел да отложа мъмренето у дома. "

 

Искам всичко. И звездите

Често децата като дребни мечтаят да станат космонавти, а след това приземяват фантазиите си. При Татяна е противоположното.  

В първи клас взема решение, че желае да стане мажоретка. Преди това, когато е на 5 години, се записва в школа за модерен балет. На седем написа първото си стихотворение. И продължава да твори в рими. Първата й стихосбирка е озаглавена „ Ще те докосна ли? “. На 10 пък се учи да свири на барабани. 

Обожава спортните танци. Предпочита комплицираните хореографии. Обожава националните танци, като обичаното й хоро е грънчарското. С школата по танци от Добрич през 2018 година показват България на Фестивала на културата и децата в Китай. Впечатляват мощно публиката с танцов театър, който съчетава модерни ритми с български фолклор.  

Между артистичните си увлечения Татяна си мисли, че като порасне, може да стане детектив. Или пък стюардеса.

Устремът й към звездите зрее постепенно и незабелязано.  " Всяко лято прекарвах на село при баба и дядо. Когато бях на 11 години, разбрах, че ще има забавно небесно събитие –  метеоритен поток на Персеидите. С моите приятелки взехме решение да го следим. Завити с одеяла, цяла нощ се взирахме с бинокли и през фотоапарати в небето. Тогава за първи път видях падаща звезда. След това всяко лято при ясно небе си правехме такива нощни наблюдения ", споделя момичето от Добрич. 

 

Луда по рока

Татяна е голям фен на рока. Като младеж не пропуща концертите на обичаните си групи. Спомня си занимателна преживелица, когато е на 11, и леля й я завежда на рок фестивал в Каварна.  " Много желаех да взема подпис от звездите на " Ахат ". Яви се опция, затичах се към солиста на групата, само че по този начин се бях засилила, че го спънах. Получи се голям конфуз. Все отново на идната вечер получих втори късмет и успях да се фотографирам с обичания реализатор. Бях на седмото небе ", споделя Татяна. 

 

Ликьорени пристрастености

Бъдещата космонавтка  споделя по какъв начин като дребна се е " пристрастила  към алкохола ": " Леля ми от време на време ни изпращаше от Гърция шоколадов ликьор. Една заран, преди да отида на учебно заведение, пред очите ми попадна лъскавата бутилка и взех решение да опитам усета. Толкова ми хареса, че продължих да пробвам ликьора и по този начин съм изпила половината шише...  Открих, че има бонбони с ликьор, и започнах постоянно да си закупувам. Когато ме видеше с следващата кутия " Пияни вишни " или нещо сходно, класният постоянно я " конфискуваше ".  Често се смеем на тази моя детска пристрастеност на фамилните сбирки ".  

 

Заличаване

Като ученичка Татяна заляга много над учебниците и някои деца я считат за зубър. Хрумва им да й подреден номер. " Докладваха ме във  фейсбук и профилът ми беше блокиран. Беше извънредно – през фейсбук кореспондирах с учителката си по литература, изпращах й за отзиви стихотворения. Заради заличаването ми от обществената мрежа изгубих много стихотворения, чатове, фотоси и други мемоари – просто не бях ги запазила другаде. Тогава доста страдах и бях надълбоко афектирана на съучениците ми, които ми го бяха предизвикали. Но всички знаем, че децата са си деца и не могат да плануват всички последици от дейностите си ", усмихва се Татяна. 

 

 

Изпитания за астронавти 

През февруари 2022 година Татяна Иванова става част от проекта PoSSUM на Международния галактически институт във Флорида. PoSSUM е мащабна изследователска и просветителна стратегия, създадена в партньорство с НАСА, и единствената в света, която приготвя и сертифицира кандидат-астронавти за присъединяване в суборбитални полети. Обучението във Флорида включва най-различни сухи тренировки и тествания.    

" През първия ден имахме лекции. Работихме със симулатора за проучване на нощните облаци и други феномени в мезосферата. После летяхме със специфичен аероплан за въздушна акробатика – EXTRA 300L. Машината в действителност прави чудеса във въздуха и оказва помощ на бъдещите астронавти да научат какво е нулева гравитация, отрицателно ускоряване и т.н.  

Сериозно тестване беше влизането ни в камерата за хипоксия. В нея ни понижиха равнищата на О2 до 6%, като следяха пулса ни, а до момента в който това се случваше, ние самите трябваше да следим личните си признаци и реакциите на другите. Видяхме, че дефицитът на О2 се отразява друго на хората: едни от групата получиха зашеметяване, други изпаднаха в еуфория, а на мен не ми бе по никакъв начин еуфорично, тъй като ме заболяха ушите и получих цианоза (посиняване поради кислородния глад). После изгледахме записа от опита и обсъдихме реакциите си.

Имахме и особено образование за космонавтските костюми – по какъв начин да ги обличаме, компресираме, декомпресираме. Оказа се, че това е сложна работа, само че и доста забавна “, спомня си с усмивка Татяна. 

Преди Флорида момичето от Добрич минава през два подготвителни лагера – в галактическия център в Space Camp Turkey в град Измир и в Advanced Space Academy на НАСА в Хънтсвил, Алабама, който е първият образователен галактически лагер в света. Участниците се срещат с американските астронавти Уинстън Скот и Рекс Уолхайм. И от двете образования Татяна се връща с оценки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР