Творците задават високия хоризонт и придвижват напред стремежа да върнем

...
Творците задават високия хоризонт и придвижват напред стремежа да върнем
Коментари Харесай

Президентът: Добрите отношения между народите зависят и от личностите на големия творчески дух и културата

Творците задават високия небосвод и придвижват напред устрема да върнем на водеща позиция в актуалния свят хуманистичните идеали и духовните полезности. Близостта на взаимоотношенията сред страните и народите се основава освен на политическите контакти и контракти, а зависи и от личностите на огромния креативен дух и просвета. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията по връчване на медал „ Св. Св. Кирил и Методий " на художествения началник и шеф на Мариинския спектакъл на Санкт Петербург Валерий Гергиев на „ Дондуков " 2.

Държавното отличие беше връчено в символ на самопризнание за огромните заслуги на Валерий Гергиев в региона на културата и изкуството и за приноса му за подсилване на културните връзки сред Република България и Руската федерация.

„ Маестро Гергиев е огромна фигура за международната музикална сцена. Четвърт век с неподражаема виртуозност и артистичност дирижира оркестъра на Мариинския спектакъл. Работи с най-прочутите филхармонични оркестри в света. Има креативно съдействие с най-престижните международни оперни театри ", съобщи президентът и акцентира, че рецензията дефинира Валерий Гергиев като най-търсения диригент в света.

„ Като другар на България бих желал да продължа да извършвам своята задача - да развъртвам културните връзки сред нашите страни. Смятам, че бихме могли съществено да допринесем за тази идея, като поканим огромни български театри и оркестри в Русия ", съобщи по време на церемонията Валерий Гергиев и прикани за повече общи дела, които да подтикват креативния дух у младите генерации в двете страни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР