Творците от пазарджишката Фондация за хора с увреждания Хефест откриват

...
Творците от пазарджишката Фондация за хора с увреждания Хефест откриват
Коментари Харесай

Хефест реди втора изложба в Деня на хората с увреждания

Творците от пазарджишката Фондация за хора с увреждания " Хефест " откриват през днешния ден втора изложба-базар. Първата бе подредена преди няколко дни във фоайето на Регионалната библиотека " Никола Фурнаджиев ", а от през днешния ден ръчно направените картички и сувенири ще бъдат показани и на партера в общината, заяви председателката на организацията Пенка Кацарска.

Посетителите ще могат да видят най-новата сбирка от приветствени картички за идните зимни празници. Всяка от тях е неповторима и неповторима. С покупката й можете да помогнете на десетината майстори в едноименното ателие към фондацията да получат почтено заработени спомагателни суми към скромните си инвалидни пенсии.

Повод за днешната експозиция е 3 декември - Световния ден на хората с увреждания . На тази дата в целия свят се провеждат събития, които да припомнят, че е нужна ефикасна смяна в изискванията на живот на хората с увреждания. През 1992 година Генералната асамблея на Организация на обединените нации афишира 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания. Това е ден за поддръжка на достолепието, правата и добруването на хората с увреждания. Той би трябвало да подкрепи полемиката за свободния и самостоятелен живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно присъединяване в обществото.

А ето и още събития, свързани с днешния 3 декември:

През 1586 година в Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска просвета.
През 1621 година Галилео Галилей изобретява телескопа.
През 1810 година Англия завоюва от Франция остров Мавриций.
През 1818 година Илинойс става 21-ви щат на Съединени американски щати.
През 1866 година Петко Славейков основава вестник " Македония " в Цариград.
През 1910 година Жорж Клод показва основаната от него неонова лампа на ревю в Париж.
През 1912 година Балканската война завършва с подписването на помирение сред Османската империя, от една страна, и България, Гърция, Черна гора и Сърбия (Балканският съюз).
През 1917 година е открит Квебекският мост - най-дългият за времето си в света. Той свързва двата бряга на река Сейнт Лоурънс в най-голямата канадска провинция. До през днешния ден мостът е измежду забележителностите на Северна Америка. Построен е от стомана и се простира на 987 метра дължина.
През 1938 година в Германия е признат закон за национализация на собствеността на евреите.
През 1951 година в Турция е въведено смъртно наказване за комунистическа активност.
През 1955 година Организация на обединените нации приема решение за основаване на Международна организация за атомна енергетика.
През 1971 година избухва войната сред Индия и Пакистан.
През 1986 година американският президент Роналд Рейгън обнародва първия бюджет на Съединени американски щати, превишаващ един трилион $.
47 години от първата в света сполучлива трансплантация на човешко сърце (1967). В болничното заведение " Гроте Шур " в Кейптаун, Република Южна Африка, проф. Кристиан Барнард присажда на 55-годишния Луис Вашкански сърцето на 25-годишния Денис Дарвал, който умира при автомобилна злополука. Пациентът умира 18 дни след интервенцията, само че от пневмония, а не от затруднения в резултат на трансплантацията.
Международен ден за битка с пестицидите. Отбелязва се по самодейност на интернационалните екологични организации. Годишнина от повредата (1984) в химическия цех на американската корпорация " Юнион карбайд " в Бопал, Индия, при която умират над 3500 души, а по-късно към 15 000 умират от заболявания, породени от вдишването на изтеклия отровен газ.
40 години от рождението на Албена Денкова (1974), българска състезателка по фигурно пързаляне (танцови двойки).
65 години от гибелта на Елин Пелин (ист. име Димитър Иванов Стоянов), български публицист (1877-1949).
120 години от гибелта на Робърт Луис Стивънсън, шотландски публицист и стихотворец (1850-1894).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР