Творбите са с ликовете на едни от най-големите български революционери„За

...
Творбите са с ликовете на едни от най-големите български революционери„За
Коментари Харесай

Русенец дари 8 пирографии с български възрожденци

Творбите са с ликовете на едни от най-големите български революционери

„ За русенци - да знаят и помнят “, това е изписано на гърба на всяка от 8-те пирографии, които русенецът Николай Николов подари в навечерието на националния празник 3 март.

Творбите са с ликовете на едни от най-големите български революционери, оставили вечно диря в историята ни – Тодор Каблешков, Васил Петлешков, Бачо Киро, Спас Гинев, Отец Матей – Миткалото и войводите Ильо, Цеко и Петко.

Това не е първото подаяние на русенеца, който работи като водач на тролейбус. През последната година той създаде и подари на Община Русе още 14 портрета на бележити българи.

Големият план на Николай е 3-метровият макет на крепостта Червен. Работи над него в последните 4 години благодарение на специалисти от Регионалния исторически музей. Малко преди завършването ръката му пострадва при случай, което обаче не го стопира. Мащабната творба е довършена единствено с една ръка.

„ Надявам се да показва макета пред русенци напролет “, споделя Николай.

В знак на благодарност към създателя кметът Пенчо Милков ще предложи организирането на изложения с пирографиите в русенските учебни заведения. Целта е вдъхновяващите произведения да доближат до русенските младежи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР