Твърдението, че САЩ разполагат с лаборатории за биологични оръжия на

...
Твърдението, че САЩ разполагат с лаборатории за биологични оръжия на
Коментари Харесай

Най-опасната руска пропаганда и как България дава своя принос в тролската война

Твърдението, че Съединени американски щати разполагат с лаборатории за биологични оръжия на територията на Украйна, с които заплашват " славянските " нации, се оказва една от най-упоритите пропагандни акции на Русия. 

Това подстрекателство стартира да се популяризира още преди седмица, само че в четвъртък към този момент беше стартирано от външния министър на Русия Сергей Лавров - в това число, че хипотетичното оръжие било " етнически насочено ". 

В тази акция изненадващо се появява и българска диря. От началото на 2022 г. Диляна Гайтанджиева е разгласила няколко публикации в блога си, в които твърди, че Съединени американски щати организира " биологични опити върху бойци в Украйна и Грузия " и че " Пентагона стартира биологически опити с български бойци ". 

6/ Dilyana is falsely claiming that the US Embassy in Kyiv is deleting documents pertaining to its biological threat reduction program. This is not true, the documents are still there, and Dilyana`s `site can`t be reached` screenshot contains a different URL from embassy website
— Marc Owen Jones (@marcowenjones)

Активността на Гайтанджиева е засечена от Марк Оуен Джоунс, който прави разбор на най-масовите разпространители на опорната точка за американските " биооръжия ". 

В един от туитовете си тя твърди, че американското посолство в Киев " трие " документи, които са свързани с програмата за ограничение на биологични закани. Това обаче не е правилно - и налични на уеб страницата на посолството. Скрийншотът на " неработещия " линк, който Гайтанджиева разгласява, е с друг URL от този на посолството. 

Освен в " Труд ", Гайтанджиева разгласява текстовете си на британски в регистриран от нея и на нейно име уебсайт с български домейн. Гайтанджиева беше измежду остриетата на Николай Бареков в ТВ7, където главно беше ангажирана с " следствия " против " кръга Капитал ".

Джоунс обръща внимание, че неверната ѝ информация е споделена в Twitter от китайския зам.-министър на външните работи Хуа Чунян (1,1 млн. почитатели в обществената мрежа), която пита " какво крият Съединени американски щати ". 

Твърденията за биологични оръжия в украински лаборатории бяха опровергани както от Володимир Зеленски, по този начин и от управляващите във Вашингтон. 

" Аз съм президент на съответна страна и съответен народ. Баща съм на две деца. Никакви химически или други оръжия за всеобщо поразяване не се разработват от никого на наша територия. Целият свят знае това. Вие също го знаете ", сподели той в послание, което произнесе на съветски език. 

" Многократно сме се убеждавали, че в случай че желаете да разберете съветските проекти, вижте в какво Русия упреква останалите страни ", сподели и Володимир Зеленски в обръщението си. 

Фалшивите вести за хипотетичните биологични оръжия в Украйна не са нищо ново за съветската агитация, написа Андрю Финк, лекар от юридическия факултет на Лайденския университет, експерт по история на пропагандата, тайните теории и екстремистките идеологии. 

От години Русия твърди, че Съединени американски щати създава голяма " секретна " стратегия за биологични оръжия, поради която употребява лаборатории в някогашните руски републики. Този вид внушения са типични за интервала на Студената война, когато Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и разследващите служби на комунистическите страни разпростират огромни пропагандни акции - част от тях е и изказванието, че Съединени американски щати са основали HIV с генно инженерство.

Украйна е една от страните, които от дълго време са споменавани от съветската агитация като местоположения на секрети американски биовоенни лаборатории. Същата история се повтаря от Русия и по време на революцията в Украйна от 2014 година

Многократно се появява и в позициите на най-голямата проруска партия в Украйна " Опозиционна платформа " на Виктор Медведчук - дълготраен другар на Владимир Путин, който се спряга за предстоящ водач на вероятно проруско държавно формирование в Украйна. 

Повечето сполучливи неистини стъпват върху тъничък пласт истина. В Украйна има лаборатории още от руско време, които през последните десетилетия получават финансиране от американското държавно управление по линия на програмата за ограничение на военната опасност.

До разпадането си Съветският съюз разполага с огромна стратегия за създаване на биологични оръжия - " Биопрепарат ". През 1991 година Съюз на съветските социалистически републики рухва, само че в завещание остават екипи от учени и проучвателен центрове.

Агенцията за ограничение на военната опасност против Съединени американски щати (DTRA) създава стратегия, с която отпуска финансиране на останалите руски учени, с цел да не се допусне риск от незаконно разпространяване на биологични оръжия или патогени от лабораториите на територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. 

В Казахстан тази стратегия е употребена за закриване на някогашна военна лаборатория за произвеждане на антракс. В Узбекистан са отстранени над 12 тона антракс за военни цели, които са изоставени на остров Возрождение. В Грузия е обезопасен един от обектите за произвеждане на биологичнио оръжие и е трансфорат в център за проучване на публичното здраве.

В продължение на 30 години някогашните руски учени от стратегиите за биологични оръжия получават поддръжка, с цел да не се стигне до обстановка, в която са принудени да продават знанията и уменията си на страни като Китай, Иран, Северна Корея и др. 

По линия на тази стратегия се влагат и спомагателни средства за преоборудване на обектите в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, с цел да се подсигурява сигурността им и да се защитят от възможни обири или произшествия. 

На 25 февруари - няколко дни преди Русия да стартира да популяризира пропагандната опорна точка - шефът на Програмата за съдействие при ограничение на риска Робърт Поуп дава изявление за Бюлетина на нуклеарните учени, в което показва опасенията си от последствията от войната в Украйна за биологичната сигурност. 

" Във всяка лаборатория, в която сме работили в Украйна, сме сигурни, че до момента в който електроснабдяването е непрестанно и подготвените чиновници са на мястото си в обекта, патогените са на несъмнено и безвредно място по интернационалните стандарти. Но в случай че обектите бъдат развалени при военни дейности, това може да се промени ", споделя Поуп. 

Той показва, че " руснаците имат задоволително доста информация за вида патогени, които се съхраняват в лабораториите за биологични проучвания ", заради което показва убеденост, че съветската войска не би провела целеустремен обстрел против сходни обекти. 

Притесненията на Робърт Поуп са свързани с заплахата от непреднамерено причиняване на вреди по постройките в хода на военната инвазия - случай, който може да докара до пагубни последици. 

Част от съветската пропагандна акция се опира на копия от заповеди на Министерството на здравеопазването на Украйна за заличаване на смъртоносни патогени в няколко лаборатории. 

Показват се и документи от лаборатории в Полтава и Херсон, които удостоверяват, че заповедите са изпълнени.

Премахването на патогенни проби от научни обекти, които се намират в зона на военни дейности, би трябвало да е изцяло разумно деяние. 

Внушението, че това е доказателство за американски скрит план, е от дълго време изпитана съветска тайна доктрина, която към този момент набира мощ освен в Русия, разяснява Андрю Финк в The Dispatch. 

Каква връзка има сред документите за унищожени лабораторни патогени и внушението за " загадка американска стратегия за биологични оръжия в Украйна "?

Това няма значение за пропагандната мрежа. Важното е обвиняването да се повтаря, с цел да може хората, склонни да имат вяра в дезинформация, да го възприемат като истина. 

Превантивното заличаване на проби от патогени е рационално в подтекста на преди малко избухналата война - това е същността на заповедите на украинското Министерство на здравеопазването, които в този момент Русия употребява като предлог за обвиняванията против Съединени американски щати. 

Това не е необикновен феномен при тайните теории, изключително когато се употребяват за пропагандни цели, споделя Андрю Финк.

Документи, които не потвърждават нищо неправилно, се пускат в приложимост за задачите на авансово подготвен разказ и се " продават " на публиката като шокиращи свидетелства за подъл скрит план. 

От началото на войната Русия се пробва да прокара този разказ. На 27 февруари външният министър Сергей Лавров твърди, че разполага с разследващи данни за терзания на Пентагона по отношение на " техните химични и биологични обекти в Украйна ", по-специално в Киев и Одеса. 
Това изказване играе значима роля за Русия - то ѝ дава " опрадвание " за бъдещия интервал, в който ще се окаже, че не може да даде никакви доказателства за обвиняванията си, предизвестява Андрю Финк. 

Ако съветската войска окупира част от Източна Украйна, в която се намират някои от тези обекти, тя би трябвало да може да покаже обществено какво се случва с хипотетичните американски биологични оръжия. Но в случай че не може да ги покаже - към този момент си има опрощение. Американските " прислужници " са се уплашили и са унищожили уликите, преди да бъдат " разконспирирани ". 

Активното разпространяване на внушенията за " биологични оръжия " в Украйна може да има и спомагателна цел. 

Ако Путин опита да трансформира Украйна в Сирия и да унищожи най-големите ѝ градове с офанзиви против цивилни жители и инфраструктура, има възможност за появяването на заразни заболявания. Руската агитация към този момент ще разполага с опрощение за епидемиите, породени от войната - както и с всичко останало, виновността ще е на " американците ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР