ТВЪРДЕНИЕ: Фейсбук страницата “Български Възход публикува позиция против въвеждането на евро

...
ТВЪРДЕНИЕ:
Фейсбук страницата “Български Възход публикува позиция против въвеждането на евро
Коментари Харесай

Партията на Стефан Янев пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото -

ТВЪРДЕНИЕ:

Facebook страницата “Български Възход ” разгласява позиция срещу въвеждането на евро в България, илюстрирана със фотография на стара жена, която отброява монети:



“Български напредък ” е политически план в развой на регистрация, управляван от някогашния длъжностен министър председател и някогашен министър на защитата Стефан Янев. Макар да не е маркирана като публична страница на бъдещата партия, този статус със фотография е споделен в профила на водача на групировката Стефан Янев.



Източник: Facebook профил на Стефан Янев

ПРОВЕРКА:

Потребители в обществените мрежи показаха подозрения дали фотографията в действителност е с български източник. Проверка на Factcheck.bg сподели, че фотосът е употребен неведнъж в разнообразни уеб сайтове и обществени мрежи през последните няколко години.

Снимката е употребена през 2020 година в българския уебсайт The Bulgarian Times:



С онлайн инструмента на Гугъл за търсене по аршин фотография през 2016 и 2018 година фотосът е оповестен в рускоезични издания:





Снимката е оповестена и през 2015 година в съветския уебсайт gazeta.ru, които пишат по тематиката за пенсиите на руснаците. За създател е посочен Руслан Кривобок от съветската информациоана организация (РИА) " Новости ". Заради войната в Украйна, Европейският съюз забрани достъпа до някои съветски медии, в това число и до.

Справка в демонстрира, че монетата в дясната ръка на старата жена наподобява като монета от 5 рубли.



Източник: https://www.cbr.ru/eng/cash_circulation/coins/5rub/

Статусът на Facebook страницата “Български Възход ” не е наличен от сутринта на 29 май. Снимките от екран са направени от Factcheck.bg ден по-рано.

Проверено:

Снимката към обявата на “Български Възход ” е подвеждаща. Фотографията е употребена да се илюстрира позиция срещу въвеждането на еврото в България. Но в действителност фотографията е с съветски източник и демонстрира жена, която брои рубли.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР