Твърде вероятно е Кремъл да стои зад нападението срещу бившия

...
Твърде вероятно е Кремъл да стои зад нападението срещу бившия
Коментари Харесай

Тереза Мей: Твърде вероятно Русия стои зад отравянето на Скрипал

" Твърде евентуално " е Кремъл да стои зад нападението против някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, удостовери английският министър-председател Тереза Мей пред Народното събрание в понеделник. По думите й Скрипал и щерка му са били отровени с бойно нервнопаралитично вещество, създадено в Русия. Използвано е било отровно вещество от ново потомство, наречено " Новичок ".

" Твърде евентуално е Русия да носи отговорност за дейности, осъществени против Сергей Скрипал и щерка му Юлия ", съобщи Тереза Мей.

Тя окачестви случая като " безразсъдна " и " недомислена " офанзива, осъществена на английска територия.

От съветския дипломат във Англия е поискано пояснение дали това е " директна офанзива " от страна на съветската страна или Русия губи надзор над запасите си от това вещество и е позволила то да попадне в непознати ръце.

Мей сподели, че Англия би трябвало да е подготвена за предприемане на доста по-мащабни ограничения.

Тя осведоми депутатите, че външният министър Борис Джонсън е споделил на съветския дипломат, че Москва би трябвало да даде " цялостно и изцяло откриване " на програмата " Новичок " пред Организацията за възбрана на химическите оръжия. Срокът Москва да стори това е до края на деня във вторник, 13 март.

" Ако от страна на Русия не последва отговор, заслужаващ доверие, отравянето на Скрипал ще бъде считано за противозаконна приложимост на мощ на съветската страна против Обединеното кралство ", съобщи Тереза Мей и даде обещание да разиска с Народното събрание вероятни ответни ограничения против Русия.

По-рано в понеделник Мей организира съвещание на съвета за национална сигурност, в което участваха министри, ръководителите на английското разузнаване и военното министерство. Те разискаха информацията, получена при следствието на събитията за отравянето на Сергей Скрипал.

Руското външно министерство: Това е цирково шоу в английския парламент

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова реагира неотложно, като назова изказването на Тереза Мей " цирково шоу ".

" Това е цирково шоу в английския парламент. Изводът е явен: поредна информационно-политическа акция, учредена на провокация. Преди да съчиняват нови приказки, дано някой в Кралството да опише по какъв начин завършиха предходните каузи – за Литвиненко, Березовски, Перепиличин и доста други, които умряха загадъчно на английска земя ", съобщи Захарова.

Путин: Вие първо разнищете случая, преди да обсъждате с нас

Преди това съветският президент Владимир Путин посъветва Англия първо да обясни какво се е случило с отровения в Южна Англия някогашен съветски разузнавач и тогава да разисква този въпрос с Русия.

Това е първият коментар на Путин по случая и той бе изработен по време на предизборната му обиколка в Краснодар. Той сподели на кореспондента на БиБиСи, че в този момент е ангажиран със селскостапански въпроси в района.

" Слушайте, ние тук се занимаваме със селско стопанство. Както виждате, това е ориентирано към основаване на условия на живот на хората, а вие ми говорите за някакви нещастия. Вие там първо разнищете случая на място и след това ще обсъждаме нещата с вас, разбрахте ли ", сподели Путин в отговор на въпрос от публицист на БиБиСи дали Русия стои зад това отравяне с нервнопаралитичен газ.

Бившият двоен сътрудник Сергей Скрипал и 33-годишната му щерка Юлия са в болница в сериозно положение от 4 март, откакто бяха открити в безсъзнание на скамейка пред търговски център в южния британски град Солсбъри.

Скрипал е някогашен сътрудник на съветското военно разузнаване, който бе наказан за шпионаж във Англия. Той бе пуснат от пандиза при замяна на шпиони, отбелязва Асошиейтед прес.

" Россия 1 ": Англия е отровила Скрипал, с цел да провали Русия за Мондиала

Руската държавната телевизия " Россия 1 " упрекна нощес Англия, че е отровила Скрипал като част от специфична интервенция, целяща да провали семейството на международното състезание по футбол, която би трябвало да се организира в Русия това лято, съобщи Ройтерс.

Русия нееднократно е отхвърляла догатките, че тя е забъркана, потвърждавайки, че те целят да я демонизират. Но нощес седмичното предаване " Вести недели " на телевизия " Россия 1 " стигна доста по-далеч, обвинявайки самата Англия.

" Те се пробваха да припишат виновността на Русия, само че в случай че помислите, отравянето на полковника от ГРУ беше от изгода единствено за британците ", съобщи прокремълският водещ Дмитрий Кисельов.

" Скрипал беше изцяло изцеден като източник и не представляваше необикновен интерес. Но като жертва на отравяне, е доста потребен. Защо да не го отровят? Не е огромна работа. И то дружно с щерка му, с цел да го създадат по-сърцераздирателно за обществото ", акцентира той.

Според Кисельов, чиято кариера в медиите се дължи на поддръжката на президента Владимир Путин, отравянето на Скрипал основава доста благоприятни условия за Англия, в това число организирането на протест на Световното състезание по футбол, на което това лято Русия е хазаин. " Прекрасна специфична интервенция ", акцентира водещият. " Скрипал е на ниска цена разходен материал ", добави той, акцентирайки, че след специфичната интервенция Русия ще би трябвало да се оправдава.

Британският външен министър Борис Джонсън съобщи, че в случай че се окаже, че Русия стои зад отравянето, може да се наложи Лондон да преразгледа наличието на формалната си делегация на надпреварите, напомня Ройтерс.

В репортаж, съпътстващ обвиняванията на Кисельов против Англия, се изрича догатката, че незнайната нервнопаралитична отрова, засегнала Скрипал и щерка му, може да е била създадена в английската военна лаборатория " Портън даун ", намираща се единствено на 20 минути път с автомобил от Солсбъри.

По-рано бе обявено, че отровите от вида " Новичок " са били създадени от руски учени тъкмо преди разпадането на Съветския съюз. Това е посочено в публикации на химика Вила Мирзаянов, оповестени в " Московские новости " през 1992 година поз заглавие " Отровената политика ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР