„Твърда и враждебна“ буря връхлита Испания, оставяйки най-малко 2 жертви

...
Най-малко двама души загинаха в Централна Испания, след като бурята
Коментари Харесай

Най-малко двама души загинаха в Централна Испания, след като бурята Дана обсипа страната с проливен дъжд.

Двата смъртни случая са били близо до град Толедо, южно от Мадрид, каза испанската Guardia Civil в понеделник пред CNN.

Един мъж на около 20 години загина в малкото градче Касарубиос дел Монте поради опустошителните последици от бурята Дана, каза говорителят на полицията Рамон Куевас.

Друг мъж е намерен мъртъв в град Баргас, добави Куевас.

Президентът на региона Кастилия Ла-Манча, който беше най-силно засегнат от бурята, описа въздействието й в неделя като „много силно и враждебно“.

Изображения показват преобърнати автомобили и повредени имоти в централна Испания в понеделник.

Гарсия-Пейдж обясни, че по време на неделните събития службите за спешна помощ не са успели да отстранят водата в много случаи, тъй като са приоритизирали спасяването на хванати в капан хора, което „показва количеството вода, което е паднало и колко бързо го е направило“.

Хора се разхождат под дъжда на 2 септември 2023 г. в Мадрид, Испания. Пристигането на DANA в Испания, което се случи вчера, 1 септември, донесе дъжд и рязък спад на температурите този уикенд, когато максималните температури няма да надвишават 25 градуса в големи райони на север и вътрешността на полуострова, поради атмосферните нестабилност. По същия начин влизането на тази DANA ще отбележи началото на метеорологичната есен. Днес е денят, в който валежите ще се засилят, придружени на места дори с бури и градушки, като не са изключени и наводнения. 02 СЕПТЕМВРИ 2023 г. Carlos Luján / Europa Press 09/02/2023 (Europa Press чрез AP) Хората се разхождат под дъжда на 2 септември 2023 г. в Мадрид, Испания. Пристигането на DANA в Испания, което се случи вчера, 1 септември, донесе дъжд и рязък спад на температурите този уикенд, когато максималните температури няма да надвишават 25 градуса в големи райони на север и вътрешността на полуострова, поради атмосферните нестабилност. По същия начин влизането на тази DANA ще отбележи началото на метеорологичната есен. Днес е денят, в който валежите ще се засилят, придружени на места дори с бури и градушки, като не са изключени и наводнения. 02 СЕПТЕМВРИ 2023 г. Карлос Лухан / Europa Press 09/02/2023 (Europa Press чрез AP) Карлос Лухан/Europa Press/AP

Емилиано Гарсия-Пейдж каза, че правителството на Ла Манча ще анализира засегнатите райони. Той похвали службите за спешна помощ за тяхната „огромна“ работа, напомняйки на слушателите, че въпреки смъртта в Касарубиос дел Монте, ние трябва „също да преброим десетки хора, които са били спасени“.

Испанските власти също съобщиха, че най-малко една 55-годишна жена е съобщена за изчезнала в община Валмохадо, докато други две са изчезнали в района на Мадрид.

Според CNN Weather дъждът ще продължи в понеделник за централните части на Испания, включително нейната столица Мадрид, но няма да бъде толкова широко разпространен като неделя и количествата ще бъдат по-малко, въпреки че пороите могат да бъдат силни там, където се случват.

Във вторник се очаква сухо време да се завърне в голяма част от страната.

Жителите на Мадрид бяха инструктирани от градските власти да останат на закрито в неделя, когато трябваше да удари бурята Дана.

Държавната метеорологична агенция AEMET издаде предупреждение за Мадрид, Толедо и Кадис, като първоначално прогнозира, че над Мадрид могат да паднат до 120 литра на квадратен метър дъжд за 12 часа.

Във Валенсия, на брега на Средиземно море, по-рано вече имаше интензивни валежи, каза AEMAT.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР