Турция засилва военното си присъствие в Северен Кипър, съобщи снощи

...
Турция засилва военното си присъствие в Северен Кипър, съобщи снощи
Коментари Харесай

Турция засилва военното си присъствие в Северен Кипър - Свят

Турция ускорява военното си наличие в Северен Кипър, заяви нощес турският президент Ердоган, представен от Българска телеграфна агенция и Ройтерс.

Причината за това е решението на Съединените щати да отстранен рестриктивните мерки в оръжейната търговия с Кипър.

Припомняме, че в средата на септември Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че държавният секретар Антъни Блинкън е отменил рестриктивните мерки в търговията с отбранителни артикули за Кипър за финансовата 2023 година

В изявление за CNN Тюрк Ердоган укори Съединени американски щати, че пренебрегват и даже предизвикват стъпки на кипърско-гръцкия дует, който заплашва мира и стабилността в Средиземно море и ще докара до конкуренция във въоръжаването на острова.

Кипър е разграничен след турската инвазия през 1974 година, провокирана от къс прелом, въодушевен от гърците. Оттогава Кипър се ръководи от кипърска гръцка администрация в южната част на страната, която Анкара не признава. Отцепилата се турска страна в северната част на разделения остров е приета единствено от Анкара, напомня Българска телеграфна агенция.

Във вчерашното си телевизионно изявление президента Ердоган съобщи още, че Съединени американски щати не трябва да въвличат Гърция в неправилни стъпки и " да не позволяват операция на интернационалното публично мнение ".

В Турция през вчерашния ден се проведе заседание на Съвета за национална сигурност, чиято централна тематика бе напрежението с Гърция в Егейско море.

Новината бе обявена от Анадолската организация. Съветът е подлагал на критика САЩ за неотдавнашния им ход да анулират оръжейното ембарго за интернационално приетата Република Кипър, като е декларирал, че решението е " в прорез с духа на алианса " и би трябвало да бъде анулирано.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР