Турция твърди, че е постигната сделка с Русия, която да

...
Турция твърди, че е постигната сделка с Русия, която да
Коментари Харесай

Русия и Украйна постигнаха споразумение за износа на зърно

Турция твърди, че е реализирана договорка с Русия, която да разреши на Украйна да възобнови износа на зърно през Черно море.

Споразумението ще бъде подписано в петък в Истанбул от Украйна, Русия, Турция и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Световният дефицит на украинско зърно след нахлуването на Русия на 24 февруари изправи милиони хора пред риск от апетит.

Нахлуването докара до внезапно повишаване на цените на храните, тъй че съглашението за деблокиране на украинските пристанища е от решаващо значение. Около 20 милиона тона зърно са блокирани в силозите в Одеса.

Държавният департамент на Съединени американски щати приветства съглашението, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, само че съобщи, че се концентрира върху това да държи Русия виновна за осъществяването му.

„ На първо място в никакъв случай не трябваше да сме в това състояние. Това беше съзнателно решение от страна на Руската федерация да трансформира храните в оръжие “, съобщи представителят на департамента Нед Прайс.

Дипломатите настояват, че проектът включва:

- украински кораби, които да насочват корабите със зърно към и от минираните пристанищни води

- Русия се съгласява на помирение, до момента в който се придвижват пратките

- Турция - с поддръжката на Организация на обединените нации - да инспектира корабите, с цел да разсее съветските опасения за контрабанда на оръжие.

Сделката има за цел също по този начин да улесни съветския експорт на зърно и торове през Черно море.

В продължение на два месеца Организация на обединените нации и Турция работиха за подписване на договорката за доставка на зърно на фона на международната паника от продоволствената рецесия.

Русия отхвърля да е блокирала украинските пристанища - тя упреква Украйна, че е сложила мини в морето, а западните наказания - че са забавили съветския експорт.

Украйна обаче твърди, че съветският флот ѝ пречи да транспортира зърно и други експортни артикули, и упреква съветските окупационни сили, че крадат зърно от украинските ферми.

Ако подписването се реализира по проект, това ще бъде първата забележителна договорка сред Русия и Украйна от началото на нашествието. Имаше замяна на някои пленници, само че прекратяването на огъня към момента наподобява далечна цел.

„ Споразумението за експорт на зърно, което е извънредно значимо за международната продоволствена сигурност, ще бъде подписано в Истанбул под егидата на президента Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на Организация на обединените нации господин Гутериш дружно с украинската и съветската делегации “, съобщи представителят на Ердоган Ибрахим Калин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР