Турция ще засили сътрудничеството си с Либия и е готова

...
Турция ще засили сътрудничеството си с Либия и е готова
Коментари Харесай

Ердоган: Световните сили все още не са обещали подкрепа на Турция в Сирия

Турция ще ускори съдействието си с Либия и е подготвена да даде военна поддръжка на основаното в Триполи държавно управление или да поддържа взаимни стъпки в Източното Средиземноморие, е декларирал турският президент Реджеп Тайип Ердоган, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Ние ще ускорим процеса сред Турция и Либия. Ние им казахме, че постоянно сме подготвени да помогнем, в случай че те имат потребност от това. От съдействие във военната област и сигурността до стъпки, предприемани по отношение на нашите морски права: ние сме подготвени, е показал Ердоган пред кореспонденти в Женева след края на Глобалния конгрес за бежанците.

Турция подписа на 27 ноември съглашение за военно съдействие с либийското държавно управление на националното единодушие на Файез ел Сарадж. Анкара споделя, че може да изпрати бойци в Либия, която е разграничена на съперничещи си политически фракции от 2014 година, в случай че основаното в Триполи държавно управление на Сарадж изиска това. Успоредно със съглашението за военно съдействие Турция и Либия подписаха и съглашение за делимитиране на морските граници. То срещна остра реакция от Гърция и Кипър, тъй като разрешава на Анкара да предяви искания към обширни зони в източната част на Средиземно море, богати на въглеводороди.

Ердоган съобщи също, че международните сили към момента не са дали обещание поддръжка за проектите на Турция за " зона за сигурност " в Северна Сирия, където Анкара има намерение да настани един милион сирийски бежанци.

Дори страните, които ние преглеждаме като най-силни и уважавани, не са дали отговор на нашия апел за зона за сигурност и не са споделили " и ние участваме ", е показал Ердоган, представен от НТВ.

Същевременно Ердоган е съобщил, че в скоро време турска делегация ще замине за Русия, с цел да разиска с съветските представители обстановката в Либия и Сирия. Той е споделил това в отговор на въпрос за наличието на диалога му през вчерашния ден с съветския президент Владимир Путин. Ердоган е изтъкнал, че двамата са дали предписание и в границите на това предписание турска делегация, включваща заместник-министър на външните работи, заместник-министър на защитата и представители от разузнаването и националната сигурност ще посетят в скоро време Москва. Той е декларирал, че те ще обсъдят в детайли със събеседниците си районни тематики. Ердоган е добавил, че с Путин са се договорили да бъдат разисквани въпросите за Либия и Сирия.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР