Турция ще захрани днес газопреносната си мрежа с първия газ

...
Турция ще захрани днес газопреносната си мрежа с първия газ
Коментари Харесай

Турция пуска газа от огромното находище „Сакария“ в Черно море

Турция ще зареди през днешния ден газопреносната си мрежа с първия газ от голямото находище " Сакария " в Черно море. Турската петролна корпорация (TPAO) ще пусне находището в употреба почти три години след откриването на залежите. Газът ще бъде ориентиран първо към завода за преправка на турската петролната компания БОТАШ (BOTAŞ), а по-късно се чака той да бъде доставен до домовете на потребителите през първата седмица на май, показва
телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Церемонията за стартирането на доставките на черноморски газ в Турция ще се състои тъкмо в 20:23 ч. – този час е знак на навършването през тази година на 100 години от провъзгласяването на републиката през 1923 година, показва в. „ Хюриет “.

Очаква се през днешния ден президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който ще взе участие в церемонията, да заяви „ радостна вест “ за потребителите в Турция. Очаква се президентът да разгласи, че турските консуматори може да получават синьо гориво от черноморското находище " Сакария " с отстъпка, писа през вчерашния ден в. „ Хюриет “.

В газовото находище " Сакария " бяха открити 320 милиарда куб. м природен газ. Първоначално се възнамерява да се добиват към 10 млн. куб. м газ на ден, т.е. от 3,4 милиарда до 4 милиарда куб. м годишно.

Първите доставки от най-амбициозния енергиен план на Турция ще се осъществят малко преди президентските избори на 14 май, в които президентът Ердоган ще се изправи против опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу. 

Турция е огромен вносител на енергийни първични материали и съвсем половината газ, който използва, идва от чужбина, което трансформира плана " Сакария " в сериозна облага за енергийния бранш на страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР