Турция ще помогне за задоволяването на нуждите на Балканите от

...
Турция ще помогне за задоволяването на нуждите на Балканите от
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция ще помогне за задоволяването на газовите нужди на Балканите тази зима

Турция ще помогне за задоволяването на потребностите на Балканите от газ тази зима. Това съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу при откриването на срещата на върха на самодейността " Отворени Балкани " в Белград, столицата на Сърбия.

" Войната в Европа е сигнал за пробуждане. Виждаме какъв брой сме уязвими към разнообразни разтърсвания. Зимата наближава ", съобщи външният министър, представен от " А Нюз ".

" Енергийната и продоволствената сигурност се трансфораха в общи провокации. Няма друга рецепта с изключение на солидарността. Като Турция продължаваме да вършим всичко допустимо за безпроблемното осъществяване на Истанбулската договорка за зърното. Също по този начин вършим всичко допустимо, с цел да помогнем на нашите балкански съседи в обезпечаването на потребностите им от газ за зимата ", добави той, като се базира и на постигнатата в Истанбул през юли тази година договорка за деблокиране на украинския експорт на зърно.

Чавушоглу също по този начин разкритикува Европейския съюз във връзка с разширението.

" Ние преглеждаме самодейността " Отворени Балкани " като мост сред Балканите и Европейски Съюз. В предишното разширението е било измежду най-успешните политики на Европейски Съюз. Но Европейски Съюз стана затворен в себе си, а тесни политически ползи превзеха дневния ред на разширението ", сподели той. " Никой не може да предложи положително пояснение за какво Северна Македония и Албания чакат толкоз дълго. Ние поздравяваме и двете страни за началото на договарянията за присъединение. "

Относно последните събития в района Чавушоглу акцентира, че Турция ще продължи да предизвиква разговора сред Сърбия и Косово.

" Неотдавнашното съглашение за персоналните карти демонстрира изгодата от това да се съсредоточим върху общите ни ползи, а не върху разликите. Турция поддържа открита връзка и с двете страни.

Ще продължим да насърчаваме разговора за реализиране на съглашение по отношение на регистрационните номера на транспортните средства и други оставащи въпроси'', съобщи Чавушоглу.
Чавушоглу добави, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще посети района идната седмица, като добави: " Сегашната обстановка в Босна и Херцеговина ще бъде преди всичко в дневния ни ред.

Не можем да допуснем нов спор в сърцето на Балканите ".

Чавушоглу дойде в четвъртък вечерта на двудневно посещаване в Белград, включващо среща със сръбския му сътрудник.

Домакин на срещата на върха на самодейността " Отворени Балкани " е сръбският президент Александър Вучич, а Чавушоглу участва на нея дружно с албанския министър-председател Еди Рама, премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиера на Черна гора Дритан Абазович и унгарския външен министър Петер Сиярто.

Инициативата обгръща икономическа и политическа зона сред Албания, Северна Македония и Сърбия и има за цел да усили опциите за търговия и студентски продан за към 12 милиона души, както и да насърчи интеграцията на трите страни в Европейски Съюз. През април Сърбия отвори специфичен сектор на граничните си пунктове за търговски транспортни средства в границите на самодейността " Отворени Балкани " за взаимна икономическа зона в Западните Балкани.

Косово е единствената страна от шестте страни от Западните Балкани, която продължава да отхвърля да взе участие в самодейността.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР