Турция ще изпрати и втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие,

...
Турция ще изпрати и втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие,
Коментари Харесай

Турция изпраща и втори сондажен кораб край Кипър

Турция ще изпрати и втори сондажен транспортен съд в Източното Средиземноморие, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от гръцкия вестник Kathimerini.
Турските планове да изпрати сондажния транспортен съд " Фатих " за проучвателни сондажи за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър бяха наказани от Европейски Съюз и от Съединени американски щати, а Кипър издаде интернационална заповед за арест на екипажа на турския транспортен съд.
На взаимна конференция с външния министър на Киргизстан Чингиз Айдарбеков Чавушоглу сподели, че интервалът на сеизмичните изследвания е приключил.
Турският министър на външните работи дефинира интернационалната заповед за арест, издадена от Кипър, като блъф, който Турция не приема съществено. Той напомни, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е призовал за делене на естествените запаси в Кипър сред " двата народа ".
Чавушоглу добави, че " за Турция и турскокипърския народ изключителната икономическа зона, оповестена от гръцкокипърската администрация на Южен Кипър, няма мощ ".
Турският външен министър упрекна кипърското държавно управление, че макар че приема на думи разпределението на естествените благосъстояния сред двете общности, на процедура отхвърля всички оферти, които биха подсигурили правата на кипърските турци. Според него " дълг на Турция като страна-гарант е да защитим правата на Севернокипърската турска република и на турскокипърския народ ".
Според информацията на Kathimerini Кипър ще сложи въпроса за турските дейности край острова и на неофициалния Европейски съвет на следващия ден в Румъния. Кипърският президент Никос Анастасиадис ще разиска тематиката и с европейските държавни и държавни ръководители от Европейската национална партия, които ще се срещнат в Сибиу.
Гръцкият вестник Elefteros Tipos оповестява, че Анкара е оповестила, че ще изпрати и военни кораби в региона, в който се намира сондажният транспортен съд " Фатих ", с цел да предотврати вероятно обезпокояване на активността му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР