Турция съобщи днес, че няма да позволи на два британски

...
Турция съобщи днес, че няма да позволи на два британски
Коментари Харесай

Турция съобщи, че няма да позволи на два британски кораба да преминат през Дарданелите и Босфора

Турция заяви през днешния ден, че няма да разреши на два английски кораба минотърсача да преминат през територията ѝ на път за Черно море, с цел да бъдат употребявани от Украйна, защото това ще наруши интернационалния контракт, регулиращ прекосяването през турските проливи по време на война, съобщи Ройтерс.

Миналия месец Англия съобщи, че ще трансферира два кораба за търсене на мини на Кралския военноморски флот на украинските военноморски сили, с цел да помогне за укрепването на морските интервенции на Украйна във войната с Русия.

Членката на НАТО Турция осведоми съдружниците си, че няма да разреши корабите да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, до момента в който войната в Украйна продължава, обявиха от Дирекцията по връзки на Президентството на Турция.

Когато Русия стартира нашествието си в Украйна през 2022 година, Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, като дейно блокира прекосяването на военни кораби за воюващите страни. Пактът изключва корабите, които се връщат в личните си бази.

Турция ползва Конвенцията от Монтрьо независимо и подробно, с цел да предотврати ескалация в Черно море, съобщи още Президентството.

Анкара поддържа положителни връзки както с Киев, по този начин и с Москва на фона на войната, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР