Турция пусна в експлоатация дългоочаквания си най-голям военен кораб, с

...
Турция пусна в експлоатация дългоочаквания си най-голям военен кораб, с
Коментари Харесай

Турция изкара първия си самолетоносач

Турция пусна в употреба дълго чакания си максимален боен транспортен съд, с което ускори военноморските си качества и трансформира страната в една от дребното страни в света със личен самолетоносач.

Многофункционалният десантен транспортен съд " TCG Анадолу ", който ще бъде флагманът на турския флот, беше предаден на командването на военноморските сили, съобщи БГНЕС.

Най-големият боен транспортен съд на Турция и първият в света притежател на безпилотни бойни летателни апарати беше предаден през днешния ден на турските военноморски сили, заяви Анадолската организация (АА) за Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация сред двете организации.

" TCG Анадолу " е основан на испанския флагмански транспортен съд " Хуан Карлос I ".

Той е дълъг 231 метра, необятен 32 метра и с водоизместване от 27 436 тона. Максималната му скорост е към 21 възела, обсегът му е 9000 морски благи и може да работи самостоятелно в морето в продължение на 50 дни.

Корабът е поръчан през 2015 година, заложен е през февруари 2018 година и е спуснат на вода през април 2019 година Въвеждането му в употреба беше планувано за 2021 година, само че след това отсрочено поради пандемията от COVID-19.

Първоначално се предвиждаше корабът да носи флотилия от хеликоптери и изтребители с късо политане и отвесно кацане, като да вземем за пример разновидността F-35B на стелт самолета от пето потомство на " Локхийд Мартин ".



Тази опция беше отхвърлена, откакто Съединени американски щати отстраниха Турция от многонационалната стратегия за създаване на изтребителите F-35. Причината бе решението на Анкара да придобие създадени в Русия системи за противовъздушна защита С-400 през 2019 година

Това е накара Турция да преразгледа проектите за развиване и да направи спомагателни корекции, с цел да трансформира корабът в преносител на безпилотни летателни апарати (БЛА), безпилотни бойни летателни апарати (ББЛА) и безпилотни изтребители, в допълнение към хеликоптерите.

Очаква се хангарът на кораба да се състои най-вече от дронове " Байрактар " TB3 - версия на известния " Байрактар " TB2, способна да се движи по къси писти.

В допълнение към безпилотните летателни апарати на " Анадолу " ще бъдат ситуирани хеликоптери, в това число създаваните в Турция T129 " Атак ", ударните AH-1W " Супер Кобра " и SH-70B.

Корабът може да транспортира и до 45 танка или други бронирани машини. Построен е в истанбулската корабостроителница " Седеф ".

В речта си на церемонията по предаване на кораба в Истанбул, президентът на Турция Ердоган сподели, че TCG " Анадолу ", на който могат да кацат и изхвърчат най-големите и най-тежки хеликоптери и дронове, е първият боен транспортен съд в света с тези качества.

Турските дронове " Байрактар " TB3 и " Къзълелма " и леките щурмови самолети " Хюрджет " могат да кацат и изхвърчат от кораба, добави Ердоган.

Турция ще може да организира военни и филантропични интервенции по целия свят с помощта на кораба, акцентира турският президент.

Оръжието на кораба, бойното ръководство, оборудването за електронна война, инфрачервено търсене и следене, електрооптично търсене, лазерното предизвестие, системите за торпедна отбрана и радарите са локална разработка, сподели Ердоган.

Около 131 подизпълнители са се присъединили в процеса на създаване на кораба.

1/3: The TCG Anadolu, Türkiye's
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР