Турция привика посланиците на 10 страни, включително Германия и САЩ,

...
Турция привика посланиците на 10 страни, включително Германия и САЩ,
Коментари Харесай

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

Турция привика посланиците на 10 страни, в това число Германия и Съединени американски щати, откакто те приканиха за освобождение на водач на гражданското общество. Това разгласи турски дипломатически източник, представен от " Франс прес ".

Роденият в Париж човеколюбец и деятел Осман Кавала, който е на 64 години, е в пандиза без присъда от 2017 година по дело, което разпали напрежението със Запада.

Турският деятел е изправен пред редица обвинявания, свързани с антиправителствените митинги през 2013 година и несполучливия боен преврет през 2016 година Кавала отхвърля обвиняванията.

Правозащитни организации и някои западни държавни управления преглеждат задържането му като знак на възходящата непоносимост към инакомислието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В изказване през вчерашния ден Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и Съединени американски щати приканиха за " заслужено и бързо разрешаване на проблема му ".

" Продължаващите забавяния в правосъдния развой... хвърлят сянка върху зачитането на демокрацията, върховенството на правото и прозрачността в турската правосъдна система ", настоя те.

Посолствата приканиха Турция да следва решенията на Съвета на Европа, орган по правата на индивида, към който югоизточната ни съседка се причисли през 1950 година

Съветът на Европа предизвести, че ще стартира дисциплинарно произвеждане против Турция " при положение, че (Кавала) не бъде освободен преди " идващото съвещание на органа по правата на индивида на 30 ноември-2 декември.

Следващото правосъдно съвещание по делото на Кавала се чака на 26 ноември.

Посланиците трябваше да дойдат във външното министерство в Анкара във вторник сутринта, сподели турският източник пред AFP.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу засегна изказването на посолствата в Twitter късно в понеделник.

" Не е задоволително посланиците да насочат рекомендация или предложение до правосъдната власт за настоящо дело ", сподели Сойлу.

" Вашата рекомендация и предложение хвърля сянка върху разбирането ви за правото и демокрацията. "

Турският министър на правораздаването Абдулхамит Гюл късно в понеделник съобщи, че " нито един дипломат няма право да насочва рекомендация или предложение до нашите съдилища " в Twitter.

" Именно това непознаване на границите и границите хвърля сянка върху върховенството на закона ", добави Гюл.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР