Турция принуждава търговските кредитори да понижават кредитните лихвени проценти на

...
Турция принуждава търговските кредитори да понижават кредитните лихвени проценти на
Коментари Харесай

Анкара притиска банките да държат ниски кредитните лихви

Турция принуждава комерсиалните кредитори да намаляват кредитните лихвени проценти на фирмите откакто през седмицата централната банка намали изненадващо главната рента, с цел да подтиква националното стопанство. Паричните стратези огласиха на 20 август специфични правила, които ще притискат банките да начисляват близки до базовия лихвен % на комерсиалните заеми в опит да извърнат курса към закъснение на оценената на 800 милиарда $ турска стопанска система.  

Новата разпоредба се появява два дни откакто на 18 август Турската централна банка намали главната си рента на 13%, макар че инфлацията изскочи до най-високите за последните 24 години 80 %. Целта е да се поддържа относително на ниска цена кеша, насочван към бизнеса и да се откриват работни места в хода на подготовката на следващите избори в страната през 2023-а. 

За да изпълнят регулаторните повели, турските кредитори ще би трябвало да държат повече деноминирани в турски лири държавни облигации - условие, което може да докара до напредък на турските дългови пазари. Монетарните управляващи показват, че нормативните текстове ще подсилят така наречен " трансмисионен механизъм " или опцията за въздействие върху цената на парите, които банките отпускат на клиентите си. Основният смисъл на измененията обаче е да се понижат кредитните разноски на корпоративните консуматори: кредитоите, които начисляват прекомерно високи лихви или отпускат прекомерно нападателно заеми, ще би трябвало да внасят огромни количества активи в турски лири в централната банка.

От кредитните институции, които работят с лихви в диапазона от 22.85% до 29.4% по нови търговски заеми, ще се изисква да трансферират облигации в лири в размер на 20% от цената на новите заеми на паричните органи. А за по-високи лихени нива съотношението нараства до 90 %. Новите регулации се ползват за заеми, които ще се отпускат до края на годината, а лихвеният диапазон ще бъде привързан с формалната парична политика.

Новата мярка е наложена от внезапното разминаване сред формалния лихвен % и цената на заемите в банковия бранш през последните месеци. Кредиторите сега начисляват над двойно по-високи от главната рента, която от декември 2021-а допреди три дни беше 14 %. Средният лихвен % за комерсиалните заеми в лири е скочил до 30% през юли - най-високата стойност за последните четири години. И макар че се е намалил леко поради недоволствата на бизнеса, той е бил 27% на 12 август, демонстрира формалната статистика.

Насърчаването на икономическия напредък посредством по-изгодни заеми е политиката, която от дълго време организира кабинета на президента Реджеп Ердоган. След опита за прелом през 2016-а, турското държавно управление сътвори Фонд за гарантиране на заемите, посредством който фирмите да имат достъп до кредитиране, подкрепяно от страната.

Този метод има и основни странични резултати, като най-значимите са прегряване на стопанската система и колапсът на турската лира през август 2018-а. През тази седмица пък Турската централна банка предизвести за " известна загуба на ускоряване на икономическата интензивност " при започване на третото тримесечие. 

Турската валута завърши седмичната си търговия с котировка 18.1012 лири за един щ. $. Централните банкери пък ревизираха нагоре с съвсем 18% инфлационната си прогноза за 2022-а и към този момент чакат 60% инфлация в края на годината с върхови 85% до няколко месеца. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР