Турция премахна минималната продължителност на мандата на управителя на централната

...
Турция премахна минималната продължителност на мандата на управителя на централната
Коментари Харесай

Турция остави централния си банкер без фиксиран мандат

Турция отстрани минималната дълготрайност на мандата на шефа на централната си банка, оповестиха " Ройтерс " и в. " Йени шафак ".

С измененията, оповестени в държавния вестник на страната, в законодателството не участват думите: " Управителят се назначава с решение на кабинета за период от пет години. (Управителят) може да бъде преназначен в края на мандата си. "

Не се показва какъв брой ще е дълъг мандатът съгласно новите правила, нито по какъв начин би могло да се случи повторното назначение.

От условията за централния банкер е отстранено и изискването той да е работил най-малко 10 година в бранша, с цел да бъде публично номиниран за длъжността.

Решението не оповестено малко преди президентът Реджеп Тайип Ердоган да се закълне като държавен глава според новата политическа система.

Инвеститорите ще внимават

В месеците преди парламентарните и президентски избори в страната Ердоган опитваше да се намеси в активността на шефа Мурат Четинкая, който заема поста от април 2016 година Ердоган се съпротивляваше против повишението на лихвените проценти и в изявление за " Блумбърг " настояваше, че те би трябвало да бъдат свалени, с цел да се предотврати рисковата инфлация от началото на годината.

В последна сметка внезапното повдигане на лихвите спря обезценяването на лирата в края на май. Преди това турският президент, който гради икономическия напредък на основата на евтини заеми, е трябвало да бъде убеждаван часове наред от премиера и министрите, че това е неизбежна стъпка. Той също по този начин свързваше проблемите на турската стопанска система с " валутни игри на чужденците ".

Въпросът за независимостта на централната банка обаче от дълго време тревожи вложителите в Турция и евентуално те ще следят деликатно новия кабинет на Ердоган, с цел да схванат по какъв начин ще се реализират икономическата и паричната политика.

Ердоган към този момент е давал сигнали по време на предизборната акция, че ще се стреми към по-голям надзор върху нея.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (408)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР