Турция поведе нова военна офанзива в Северна Сирия и Северен

...
Турция поведе нова военна офанзива в Северна Сирия и Северен
Коментари Харесай

Защо Турция отново бомбардира Северна Сирия и Ирак


Турция поведе нова военна атака в Северна Сирия и Северен Ирак. Официалното пояснение от Анкара се приема със подозрение на доста места, в това число и в самата Турция. Има ли Ердоган скрити претекстове?

След солидните въздушни и артилерийски удари по кюрдски позиции в Сирия и Ирак очевидно замисля и сухопътна атака. Според държавната осведомителна организация “Анадола ” Ердоган е декларирал, че не има намерение да се ограничи единствено до въздушни интервенции, само че не е дал по-конкретна информация.

Борба против кюрдски групировки, които Турция подозира за атентата
Редакцията предлага
Според турското министерство на защитата офанзивите били ориентирани против бази на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и на сирийската кюрдска организация YPG. Турското държавно управление счита кюрдската милиция YPG, както ПКК за уредници на. И двете групировки отхвърлят присъединяване в действието. Официалните турски пояснения за случилото се се одобряват със подозрение на доста места - както в Германия, по този начин и в самата Турция.

По данни на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида минимум 35 души са били убити при близо 25 набези в северните сирийски провинции Алепо, Рака и Ал Хасака. Според кюрдските управляващи, представени от немския “Берлинер Цайтунг ”, броят на починалите е 29, в това число 11 цивилни.

Германското държавно управление прикани Анкара да " не демонстрира непропорционално принуждение и да съблюдава интернационалното право ”. Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер се намира в Анкара за политически съвещания с нейния сътрудник Сюлейман Сойлу. След гърмежа в Истанбул той притегли вниманието с изказването си, че Съединени американски щати са частично отговорни за случилото се. Той очевидно намекваше за военната помощ, която Съединени американски щати оказват на кюрдските милиции, борещи се против „ Ислямска страна “.

Другите претекстове на Анкара

От 2016 година насам Анкара към този момент е направила три противозаконни нашествия в Северна Сирия и е окупирала огромни територии от прилежащата страна по продължение на границата. През юни Ердоган разгласи нови проекти за четвърта офанзива. Целта на актуалната инвазия е град Кобане. Превземането на региона към него ще запълни 100-те буферни километра до окупираните към този момент гранични райони.

Ердоган има и различен претекст, написа немският “Ди Велт ”. Одобрението на турския президент внезапно спада.. Повече от две трети от турците имат проблеми да си купуват храна и да заплащат наемите си. През пролетта на 2023 година предстоят президентски избори. Политическите наблюдаващи считат, че Ердоган може да ги загуби предвид на тежката рецесия в страната. Една военна победа над кюрдските милиции в Сирия би могла да се окаже избавителна за него.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР