Турция планира отново да извърши проучвателни дейности на стари находища

...
Турция планира отново да извърши проучвателни дейности на стари находища
Коментари Харесай

Турция пак ще търси газ в Черно море

Турция възнамерява още веднъж да извърши проучвателни действия на остарели залежи на природен газ в Черно море, съобщи турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, представен от проправителствения турски в. " Йени шафак ".

В момента отделяме главно внимание на находището Сакария, само че в същото време продължаваме проучвателните действия. В интервала от 2005 до 2015 година интернационалните компании направиха проучвателни действия, само че нямаше съответни резултати от тях. Сега още веднъж ще проучим тези залежи, надяваме се, че пред нас ще бъдат отворени нови позитивни хоризонти, сподели Дьонмез в изявление за турския вестник.

Той уточни, че проучвателните работи в Черно море са едни от най-сложните в света.

Този месец Турция стартира да поставя тръби в границите на плана за рандеман на природен газ в Черно море с местонаходище Сакария.

Очаква се добивът на газ от местонаходището Сакария да стартира през първото тримесечие на 2023 година Първоначално се възнамерява да се добиват до 10 милиона куб.м газ за денонощие или 3,4-4 милиарда годишно. Към 2027-2028 година се чака на ден да се добиват до 40 милиона куб.м газ на ден и надлежно до 15 милиарда куб.м газ годишно.

През 2020 година турските управляващи оповестиха, че в Черно море са открити залежи на газ с планирани ресурси в размер на 540 милиарда куб.м. Смята се, че в най-голямо находище Сакария има над 400 милиарда куб.м газ. Турция възнамерява да влага към 10 милиарда $ за създаването на находищата.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР