Турция планира да започне реализацията на проекти за строителство на

...
Турция планира да започне реализацията на проекти за строителство на
Коментари Харесай

Турция започва до 5 години строителство на две АЕЦ, сравнително близо до България

Турция възнамерява да стартира реализацията на планове за строителство на втора и трета атомна електроцентрала (АЕЦ) в страната до пет години. Това съобщава министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Алпарслан Байрактар в изявление за вестник Sabah.

По думите му, интерес към плана за строителство на втората атомна електроцентрала в черноморската провинция Синоп демонстрират Русия, Южна Корея и Франция . Освен това, с Китай от години не престават договарянията по плана за създаване на трета атомна електроцентрала в европейската част на Турция.

Правителството на страната желае да приготви междуправителствени съглашения и да ги изпрати за утвърждение в Народното събрание ", показва турският министър. Той напомня, че съглашението с Русия за е подписано още през 2010 година, а за подготовката на плана, приемането на разрешителни и осъществяването на подготвителна работа на поземления сектор са нужни още три до пет години.

" Планираме в интервала от 2023 година до 2028 година да бъдат получени лицензи за втора и трета атомни електроцентрали и да стартира процесът на полагане на фундамента на обектите ", отбелязва министърът на енергетиката на Турция.
 Русия чака да форсира реализацията на плана за газов хъб в Турция
Русия чака да форсира реализацията на плана за газов хъб в Турция

Сроковете към момента не са избрани

Предвижда се новите две турски АЕЦ да бъдат с мощ като на първата - АЕЦ " Аккую ", чийто първи енергоблок е плануван да бъде пуснат в употреба през октомври 2024 година.

Проектът за строителство на първата турска атомна електроцентрала се осъществя въз основа на междуправителствено съглашение за съдействие, подписано сред Руската федерация и Турция през май 2010 година. АЕЦ " Аккую ", откакто бъде приключена напълно, ще се състои от четири енергоблока с съветски атомни реактори ВВЕР от потомство " 3+ ". Мощността на всеки блок ще бъде 1200 MW.

След въвеждане в употреба и досигане на цялостна мощ, АЕЦ " Аккую " ще създава към 35 милиарда kWh годишно и ще обезпечава към 10% от потребностите на Турция от електрическа енергия.
 Турция зарежда с нуклеарно гориво първата си АЕЦ на 27 април
Турция зарежда с нуклеарно гориво първата си АЕЦ на 27 април

След като това се случи, оборудването публично ще стане нуклеарен обект
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР