Турция отхвърли критиките на САЩ заради масови задържания на студенти

...
Турция отхвърли критиките на САЩ заради масови задържания на студенти
Коментари Харесай

Турция към САЩ: Който преподава уроци по демокрация, да се погледне в огледалото

Турция отхвърли рецензиите на Съединени американски щати поради всеобщи арестувания на студенти по време на ескалиращи митинги в продължение на месец, като съобщи на Вашингтон да не се меси във вътрешните ѝ работи. Информацията съобщи AFP, представена от БГНЕС.
Припомняме, че стотици студенти и техните последователи бяха арестувани тази седмица, откакто полицията предприе дейности против митингите поради назначението от президента Реджеп Тайип Ердоган предишния месец на предан към него човек за ректор на елитния университет в Истанбул, " Боазичи ".
В сряда Ердоган осъди ролята на ЛГБТ придвижването в митингите и оприличи някои студентски протестиращи на " терористи ". Държавният департамент на Съединени американски щати назова " реториката " на Ердоган неприемлива, призовавайки Турция да одобри митинги и " даже тирада, която някои може да сметнат за неуместна ".
Турското външно министерство отговори в четвъртък, като съобщи, че " ще посъветва тези, които се осмеляват да да преподават уроци по народна власт и право, да се погледнат в огледалото ".
" Никой не трябва да се осмелява да се намесва във вътрешните работи на Турция ", се споделя в изказване на управляващите в Анкара. Но изказването дава отговор единствено на рецензиите на Вашингтон за задържанията, без да се базира на мненията на Ердоган за ЛГБТ придвижването.
 С загадка договорка Турция ще създава имунизацията „ Спутник V С загадка договорка Турция ще създава имунизацията „ Спутник V "
Озтюрк Оран, ръководител на борда на ислямската банка Vakif Katilim и притежател на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, под...
В сряда Ердоган съобщи, че " няма такова нещо " като ЛГБТ, добавяйки: " Тази страна е морална и ще върви към бъдещето с тези полезности ". Държавният департамент съобщи, че " изрично осъжда анти ЛГБТ риториката към демонстрациите ".
Дипломатическият спор заплашва да подкопае напъните на Ердоган да построи връзка с новата американска администрация на президента Джо Байдън, откакто се радваше на персоналното другарство на Доналд Тръмп.
Очаква се Байдън да заеме по-строга позиция във връзка с Ердоган, като му окаже напън за правата на индивида. Говорителят на Турското министерство на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ съобщи в четвъртък, че 528 души са били арестувани по отношение на митингите тази седмица. Двама остават под стража и 498 бяха освободени, в това число 108, които бяха освободени под правосъден надзор, сподели Чатаклъ, до момента в който ориста на останалите 28 остава неразбираема.
По-рано от кабинета на губернатора на Истанбул обявиха, че полицията е на лов за още осем обвинени, от които петима към този момент са хванати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР