Турция не е пуснала двама депутати - от Германия и

...
Турция не е пуснала двама депутати - от Германия и
Коментари Харесай

Турция не пуска германски и шведски депутати като наблюдатели

Турция не е пуснала двама депутати - от Германия и Швеция - да влязат в страната като част от групата наблюдаващи на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за идните на следващия ден избори, съобщи БГНЕС.
Андрей Хунко от немската Левица сподели, че представителят на ОССЕ в турция му споделил, че той не може да влезе в страната, тъй че той се отказал в последния миг от тръгващия от Виена полет към Турция. Хунко сподели, че той възнамерявал да помогне на ОССЕ в наблюдението на изборите, както е правил и в предходните години. За възбраната против него той упрекна ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.
Длъжностни лица в Турция упрекнаха Хунко, че по време на неговото присъединяване в задачата на наблюдаващи на Съвета на Европа за референдума за изменение на конституцията през април 2017 година е показал пристрастна позиция в интерес на неразрешената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Тогава турският външен министър Мевлют Чавушоглу разгласява фотографията на Хунко със флагове на ПКК на формалния си акаунт в Туитър.
" Можем ли да чакаме безпристрастност от този човек? ", написа Чавушоглу.
Хунко сподели, че фотографията е от 2014 година по време на бягството на йезиди от настъплението на „ Ислямска страна “(ИД) в района на Синджар в Северен Ирак, а фотографията е направена в този подтекст.
„ Тя няма нищо общо с задачата на наблюдаващите в Турция. Но и не е редно да се употребява, с цел да ме изкара симпатизиращ на ПКК “, сподели Хунко.
Шведският народен представител от Зелената партия Джабар Амин сподели, че е бил арестуван на 21 юни на летището в Истанбул. Там го чакали хора от турските служби за сигурност и когато застанал на гишето за паспортен надзор му взели документите и го качили на полет назад за Стокхолм. Във връзка със станалото шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом сподели, че сходни дейности от страна на турските управляващи са неприемливи и Стокхолм е изискал пояснение от Анкара.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР