Китай се готви да изпрати космическа мисия за изследване на

...
Китай се готви да изпрати космическа мисия за изследване на
Коментари Харесай

Китайски учени откриха как да защитят Земята от астероиди

Китай се готви да изпрати галактическа задача за проучване на метеорити. По-точно даже не една задача, а да се сътвори цяла стратегия за проучване на метеорити, тъй че корабите да могат да летят постоянно до тях. Това пишат съветски медии.

Тези проучвания не са толкоз гръмки, колкото да вземем за пример полетите до Луната или Марс. Но не по-малко значими: посредством проучване на метеоритите можем да си представим ранните стадии от развиването на Слънчевата система и вероятно произхода на живота. Човечеството ще се научи да извлича минерали от метеорити и евентуално вода. Може също да се създаде тактика за отбрана от метеорити. За да не се случи още веднъж на Земята това, което е показано колоритно във филмите „ Армагедон ” или „ Дълбок удар ”.

Първата експедиция на Китай до метеорит беше прелитането на гигантския (2,5 km в диаметър) метеорит Toutatis през 2012 година Орбиталният уред Chang`e-2 в действителност летеше към Луната, само че в това време се отклони от маршрута си, с цел да изследва Toutatis.

Китай възнамерява още през идната година да изпрати нова задача към метеорита. Космическият транспортен съд „ Тянван-2 “ ще бъде ориентиран към обект, идващ се към Земята с името „ Камооалева “. 

Този метеорит е сателит на Земята. Той е прелетял около нашата планета преди към век, попаднал е в гравитационно поле и е почнал да се върти към Земята. Вярно, за разлика от Луната, Камооалева е незначителна - едвам към 100 метра в диаметър. Възможно е, апропо, това да е просто парче от Луната, изхвърлено в космоса вследствие на конфликт.

Китайският транспортен съд би трябвало да се закотви към повърхността на метеорита благодарение на свредел в краищата на краката за кацане. Корабът ще вземе проби от почвата от повърхността на Камооалева и ще се върне назад на Земята. Мисията ще продължи почти 2,5 години.

Освен това китайците измислиха забавен метод да доставят проби, взети от Tianwen-2.

Космическият транспортен съд ще се приближи задоволително покрай Земята и ще изстреля специфична капсула, която ще се приземи благодарение на парашути. Китайците към този момент са употребявали такива парашути за кацане на марсохода Tianwen-1, както и за лунната задача Chang`e-5.

А Tianwen-2, откакто остави пробите от почвата, взети в Камооалева на Земята, ще тръгне на идващото си пътешестване. Ускорил се от земната гравитация, галактическият транспортен съд се изстрелва към нова комета, която ще доближи след към 10 години.

Китайски ударни галактически кораби ще спасят човечеството от „ Армагедон “

През идната година Китай ще започва друга стратегия за отбрана на Земята от метеорити, астероиди и комети. Или по този начин наречената „ планетарна отбрана “.

За задачата китайският транспортен съд ще посети 2019 VL5. Това е метеорит, който се движи към нашата планета сега.

Диаметърът на VL5 е 30 метра, малко по-малко от този на Тунгуския астероид. Метеоритът избухна в горните пластове на атмосферата, само че даже силата на удара му беше задоволителна, с цел да събори дървета на повърхност от 2 хиляди квадратни метра. км (това е като целия Люксембург). И в случай че метеорит с подобен диаметър удари земната повърхнина, тогава силата ще бъде задоволителна, с цел да унищожи цяла Москва или Ню Йорк. С жителите, несъмнено.

Ето за какво отбраната на планетата е толкоз значима. Всяка година земната атмосфера е бомбардирана от десетки галактически тела, само че те експлодират и горят като Тунгуския астероид. И е задоволително да пропуснете единствено едно такова небесно тяло, с цел да настъпи краят на човешката цивилизация.

Китайците ще употребяват ракетата Long March 3B за полета VL5 през 2019 година, която ще носи както атакуващ, по този начин и бдителен галактически транспортен съд.

След изстрелването двата галактически кораба ще се движат по разнообразни траектории. Наблюдателят първо ще стигне до метеорита, с цел да направи първични наблюдения и да оцени неговата топография. Корабът ще носи видеокамери, измервателни лазери и локатори, както и анализатор на прахуляк и частици за оценка на задачите.

Веднъж изследван, атакуващ транспортен съд ще се разбие в метеорита, с цел да промени скоростта на 2019 VL5. Втори галактически транспортен съд ще следи конфликта от безвредно разстояние. Той ще виси в 30-километрова орбита, перпендикулярна на траекторията на удара. Ако пробата успее, китайците ще продължат да употребяват „ планетарната отбрана “.

Но даже самите учени признават: напредъкът на Китай в проучването на метеоритите към момента не е толкоз мощен, колкото достиженията му в проучването на Луната. През май Китай би трябвало да започва първата по рода си задача до противоположната страна на Луната за събиране на проби от минерали там. Китайците също възнамеряват да отидат до южния полюс на Луната и да построят интернационална лунна база в границите на едно десетилетие.

Сега международни учени разискват дали въобще е допустимо да се извличат запаси от галактически тела. Китайската позиция в този спор е прагматична: потреблението на галактически запаси е изцяло задоволително.

Китай към този момент показа предложение: да изпрати транспортен съд до едно от телата в астероидния пояс (между Марс и Юпитер).

Повърхността на такива метеорити се състои от минерален енстатит, посипан с метали. Интересното е, че енстатитът е необичаен на Земята. Така че, в случай че доставите „ галактически “ енстатит в лабораторията, той може да донесе доста открития.

Китайците към този момент приканиха международната общественост да не се изолират, а дружно да организират галактически проучвания. Иначе, в случай че всеки има собствен интерес, галактическата война не е надалеч.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР